Čokoládový dort potažený marcipánem recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- těsto:
- 5 vajec
- 200 g cukru krupice
- 3 lžíce kakaa
- necelých 200 g hladké mouky
- 5 lžic oleje
- krém:
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 250 ml mléka
- 30 g hladké mouky
- 100 g hořké čokolády
- marcipán:
- 20 dkg sušeného mléka – né sojové nebo nízkotučné
- 20 dkg cukr moučka
- 2 lžičky oleje
- 3 lžičky mandlového aroma
- trochu vody (tak nanejvýš 50 ml)
Postup Čokoládový dort potažený marcipánem
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Do misky dáme 3 lžíce kakaa a dovážíme do 200 g moukou a promícháme. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně po jednom zašleháme žloutky a po lžících olej. Zlehka vmícháme mouku s kakaem.
Těsto nalijeme do formy ve které jsme vymazali a vysypali dno. Upečeme ve vyhřáté troubě (190°C asi 30 minut). Vyzkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, je korpus hotový, pokud se lepí, ale nahoře se připaluje, přikryjeme alobalem. Necháme vychladnout.
Studený korpus vodorovně prořízneme. Spodní plát pokapeme rumem, natřeme vrstvou rybízového džemu a čokoládovým krémem, přikryjeme druhým plátem, jehož řeznou stranu jsme rovněž pokropili rumem. Krémem potřeme i boky a povrch. Dáme ztuhnout do ledničky. Nejlépe do druhého dne.
Krém: Z mouky a 30 g másla připravíme světlou jíšku. Zředíme mlékem a uvaříme na kaši. Za občasného míchání necháme vychladnout. 120 g másla ušleháme s cukrem do pěny a postupně po lžících vešleháme vychladlou kaši. Nakonec po lžičkách přidáme a zašleháme rozpuštěnou (ne moc teplou) hořkou čokoládu.
Marcipán: Cukr i sušené mléko musíme důkladně prosít, přidáme olej, aroma a trochu vody. Zpracujeme nahrubo vařečkou, pak rukou s igelitovou rukavicí, se kterou se pak i hmota pěkně vyleští, aby byla lesklá Výsledek musí být hustý jak plastelína, DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu přidáváme velmi opatrně, pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a sušené mléko. Půl napůl.
Na barvení marcipánu jsem použila potravinářské barvivo, půlku sáčku jsem rozpustila v trošce vody. Marcipán na potáhnutí dortu jsem vyválela mezi igelitem, igelit sundala a opatrně přenesla na dort, namočenýma rukama uhladila a okraje opatrně ořízla ostrým nožem. Na růžičky si vyválíme hodně natenko obarvený marcipán, vykrajujeme kolečka, lžičkou uhladíme okraje a postupně přidáváme k sobě kolečka, které modelujeme do tvaru růže.