Čokoládové pralinky s banánovou náplní recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Hořká čokoláda dle potřeby(Na zhruba 12 ks pralinek potřebujem
- 100 g čokolády (Záleží ovšem na velikosti silikonových formiček, bývají o různém objemu, takže gramáže surovin jsou jen orientační)
- Banánová náplň na zhruba 16 ks pralinek:
- 100 g banán - čistá váha bez slupky
- 5 g sypké jemně granulované želatiny
- pár kapek citronové šťávy
- cukr dle potřeby
Postup Čokoládové pralinky s banánovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Suchou silikonovou formu na pralinky vložíme do chladničky.
V parní nebo vodní lázni rozpustíme na menší kousky nalámanou čokoládu. Zahříváme pozvolna, mícháme a čokoládu moc nepřehříváme, jen do rozpuštění.
Pak štětečkem namáčeným do čokolády vytřeme vnitřky vychlazené silikonové formy a dáme znovu ztuhnout. Pokud se čokoládová vrstva zdá slabší, tak ještě jednou zopakujeme. Můžeme použít i malou lžičku ale mně se více osvědčil štětec, nemám ovšem na mysli silikonovou mašlovačku.
Do odvážené studené vody vsypeme želatinu, zamícháme a necháme chvilku nabobtnat, používám malý smaltovaný hrníček. Pak na velmi mírném plameni za stálého míchání želatinu rozpustíme, pro méně zručné bude vhodnější rozpustit ve vodní lázni. Voda se želatinou nesmí zavařit, teplota nesmí přesáhnout cca 60°C, želatina se bez problémů rozpustí i při nižší teplotě.
Banán nakrájíme na menší kousky, přidáme citronovou šťávu, cukr dle potřeby, rozpuštěnou želatinu a v užší nádobě ponorným mixérem rozmixujeme, vložíme na chvíli do chladničky.
Až směs zhoustne a začne malinko tuhnout tak pak touto hmotou plníme čokoládové korpusy, ale ne úplně po okraj a dáme znovu do chladničky ztuhnout. Pak dokončíme vrstvou vlažné rozpuštěné čokolády, povrch uhladíme a necháme několik hodin v chladničce.
Místo banánů půjde použít i jiné ovoce, např. dozrálé měkké kaki, v sezóně pak např. i jahody, jen se může nepatrně lišit množství želatiny u ovoce, které obsahuje více vody.
Ovocné náplně si můžeme dochutit i špetkou skořicového cukru atp.