Cizrnový dortík recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 400 g cizrny (vychází to přibližně na 1,5 plechovky, ale jestliže zbytek cizrny neupotřebíte jinak, klidně použijte obě plechovky celé)
- 3 vejce
- 90 g medu nebo libovolného sirupu (kdo je více na sladké, přidejte)
- 50 g kakaa holandského typu
- 1/2 balíčku kypřícího prášku
- Na krém:
- 1 vanička tvarohu
- 1 kelímek ricotty
- med nebo sirup dle chuti
Postup Cizrnový dortík
Postup přípravy receptu
-
Nejprve je potřeba slít cizrnu od nálevu. Ten jsem ale nevylila do umyvadla jako obvykle, nýbž jsem si ho ponechala. Zjistila jsem totiž naprosto šokující informaci - prý se tato zázračná tekutina dá vyšlehat do pěny jako bílky. A fakt že jo! Takže pokud jste taky takoví experimentátoři, udělejte si z nálevu pusinky podle tohoto návodu. Já je moc neumím, tak si netroufám vám radit jak na ně, ale už jen to, že jsem to zkusila a opravdu to fungovalo, mě naplnilo neuvěřitelným pocitem blaha:)) Co teprve ti, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí jíst vajíčka. Ale k věci.
Cizrnu rozmixujte na kaši. Když do ní rozklepnete i vejce, bude se vám mixovat určitě mnohem lépe. Pak už zbývá jen vmíchat kakao, kypřící prášek a med (nebo sirup či cukr).
Moje verze je skutečně co nejvíce osekaná od cukrů, aby byla co nejzdravější, proto pokud nepotřebujete cukry hlídat a jste více na sladké, trošku přidejte, aby byla hmota přesně podle vaší chuti.
Pak už zbývá jen navrstvit do formy nebo malého pekáčku (použila jsem kulatou silikonovou formu o průměru 25 cm) a upéct. Na 180° C přibližně 30 minut.
Dortík mi na povrchu trošku popraskal, ale stejně jsem měla v plánu jej zahalit do krému, takže mi to vůbec nevadí. Navíc popraskal tak krásně roztomile, rustikálně.
Krém je super tečka na tomto dortíku a navíc opravdu rychlovka.
Smíchejte tvaroh, ricottu a med a navrstvěte na dortík.
Nechte v lednici pořádně zatuhnout.
Můžete při podávání ještě polít sirupem nebo udělat ovocný přeliv.