Citrusová kuřecí stehna s olivami recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- 6 kuřecích stehen
- 1 bio citron
- 1 pomeranč
- 3 snítky tymiánu
- 3 stroužky česneku
- 5 šalotek
- 150 g černých oliv
- 1 dcl suchého bílého vína
- kuřecí vývar
- olivový olej
- sůl
- čerstvě mlětý pepř
Postup Citrusová kuřecí stehna s olivami
Postup přípravy receptu
-
V misce smícháme cca 8 polévkových lžic olivového oleje, šťávu a kůru z citronu, šťávu z jednoho pomeranče s lístečky tymiánu a na jemno nasekaným česnekem.
Stehna omyjeme a přelijeme připravenou marinádou. Uložíme na minimálně jednu hodinu do chladu. Po té vytáhneme, stehna vyndáme, osušíme papírovou utěrkou a necháme odpočívat, aby získala pokojovou teplotu. Zbytek marinády uchováme.
V pekáčku rozpálíme trochu olivového oleje a stehna na něm postupně osmahneme dozlatova. Vyjmeme a udržujeme v teple. Do výpeku vhodíme na céčka nakrájené šalotky a opékáme dozlatova, poté vlijeme víno, úplně odpaříme.
Vlijeme vývar a zbytek marinády, promícháme, lehce osolíme. Hladina tekutiny by neměla být příliš vysoká, aby nám stehna neplavala. Stehna též lehce osolíme a opepříme a i se šťávou, kterou pustila vložíme do pekáčku.
Pečeme v předehřáté troubě doměkka, nejdřív zakryté, na posledních 20 minut odkryjeme, vsypeme olivy a dopečeme. V průběhu pečení přeléváme vypečenou šťávou, v případě potřeby dolijeme vývar. Podáváme s bramborovou kaší.