Ciabatta recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- 1. těstíčko:
- 1/2 lžičky sušeného droždí
- 150 ml vody
- 3 lžíce mléka (vlažného)
- 1/4 lžičky cukru
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- 2. těsto:
- 1/2 lžičky sušeného droždí
- 250 ml vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 350 g pšeničné chlebové mouky
- 1,5 lžičky soli
Postup Ciabatta
Postup přípravy receptu
-
Z ingrediencí na 1. těstíčko umícháme řídkou kašičku a necháme 12 hodin, nejlépe přes noc, nakynout.
Pak k tomuto těstíčku přidáme ingredience č. 2 a vařečkou vypracujeme hladké, lepivé, řidší těsto, nelekneme se toho, je to tak správně.
Přikryjeme utěrkou a necháme kynout aspoň 3 hodiny.
Poté těsto stěrkou rozdělíme na dvě části, každou vyklopíme na hodně moukou posypaný plech, ruce si pořádně namoučníme a snažíme se velmi jemně vytáhnout těsto do délky, musíme s ním zacházet opatrně, abychom nevyhnali vzduchové bubliny. Pokud se nám těsto hodně rozlije do stran, můžeme ho podélně překlopit v polovině, v tom případě je lépe, máme-li pod ním pečící papír.
Necháme nezakryté ještě asi 20 minut kynout, mezitím rozehřejeme troubu na 220°C a dospod dáme hrneček s vodou. Pak obě ciabatty upečeme.
Upečené zní na poklep dutě. Recept není vhodný pro domácí pekárnu.