Chutný broskvový koláč z křehkého těsta recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 150 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 polévková lžíce moučkového cukru
- 65 g másla (pokrájeného na centimetrové kostky)
- 1 vejce (M) (trochu našlehané)
- broskve půlené - kompot (820 ml)
- 60 g čokoládových kapek s vyšším obsahem kakaové hmoty, nebo hrubě nasekané čokolády
- 4 vejce
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 vrchovaté polévkové lžíce moučkového cukru
Postup Chutný broskvový koláč z křehkého těsta
Postup přípravy receptu
-
Mouku, sůl a moučkový cukr vložte do sekacího robotu a na chvilku zapněte, aby se provzdušnila mouka. Přidejte nakrájené máslo a znovu zapněte robot. Nakonec vlijte trochu našlehané vejce.
Opět na chvíli zapněte, až se z těsta utvoří koule. Těsto nepřepracujte, zpracujte je rychle a co nejméně. Přepracované těsto je pak těžké. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechejte v lednici alespoň 30 minut odpočinout, tím bude těsto více elastické a bude se s ním lépe pracovat.
Odpočinuté těsto vyválejte na lehce pomoučněném vále nebo mezi dvěma vrstvami papíru na pečení na tloušťku 2-3 milimetry a přebytek mouky z těsta odstraňte štětcem nebo čistou utěrkou.
Jakmile je těsto vyválené na správnou tloušťku, přeložte jej na polovinu nebo namotejte na váleček a přeneste jej do koláčové formy. Těsto jemně stiskněte dolů do dolního okraje a přebytečné těsto oddělte válečkem na povrchu koláčové formy.
Vyplněnou koláčovou formu nechte ještě 20-30 minut odpočinout v lednici. Tím se zabrání smrštění těsta během pečení. Teprve pak naplňte koláč.
Půlky broskví nakrájejte na čtyři díly, poskládejte je na těsto a posypte čokoládovými kapkami nebo nasekanou čokoládou. V hluboké míse rozšlehejte smetanu, cukr a vejce a hmotu vlijte do koláče.
Vložte do předem vyhřáté trouby na teplotu 200°C. Po 10 minutách pečení, snižte teplotu na 175°C a při této teplotě pečte koláč ještě asi 30 minut.
Jakmile je koláč upečený, opatrně jej vyjměte z trouby a nechejte trochu vychladnout. Koláč se podává teplý, ale skvěle chutná i studený.