Chleba s křupavou kůrkou recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- 2 hrnky hladké pšeničné mouky
- 1 hrnek žitné chlebové mouky (nebo 3 hrnky hladké)
- 1 a 1/2 hrnku vody
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky sušeného droždí
- mouka na podsypávání
Postup Chleba s křupavou kůrkou
Postup přípravy receptu
-
Suroviny vsypeme do mísy, promícháme, zalejeme vodou a rukou trochu lehce promícháme. Pokud na stěnách zůstane mouka, nevadí.
Přikryjeme potravinářskou folií a necháme 12-16 hod kynout.
Pak těsto (které získalo konzistenci asi jako bramborová kaše) vylejeme na dost pomoučený vál. Začne se rozlézat, tak ho trochu širokým nožem propracujeme a rozdělíme na 2 poloviny.
Necháme ho tak 15 min odpočinout a za stálého podsypávání moukou vytvoříme 2 bochánky. Každý bochánek zvlášť vložíme do čisté pomoučené utěrky a necháme kynout další 2 hodiny.
Troubu zapneme na 230 °C vložíme do ní 2 kastroly s poklicemi, ve kterých budeme chleba péct a předehříváme asi 20 min.
Když máme chleba vykynutý, bochníky z utěrek přemístíme rychle do horkých kastrolů, zakryjeme poklicemi a pečeme 30 min stále na 230°C.
Pak poklice sundáme a dopékáme dalších 10-20 min, podle toho, jak tmavou kůrku si přejeme. Chleba se chutí a vzhledem podobá Kořenovému chlebu, ale je křupavý.