Chalupářský koláč (Cottage pie) recept
Top Recepty, Mleté masoSuroviny na recept
- 2 lžíce oleje
- 1 velká cibule najemno nakrájená
- 1 velká mrkev nakrájená na menší kostičky
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 lžíce hladké mouky
- 5 lžic rajčatového protlaku
- 3 bobkové listy
- 300 ml hovězího vývaru (stačí jeden bujon)
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- sůl
- pepř
- Na bramborové pyré:
- 5 brambor
- mléko
- sůl
- máslo
Postup Chalupářský koláč (Cottage pie)
Postup přípravy receptu
-
Na pánvi osmahneme cibuli s mrkvi. Přidáme maso, které povaříme, dokud nechytne slabou hnědou barvu.
Rozmícháme jednu lžíci mouky s trochou vývaru, tak aby se vytvořila hladká hustší záklechtka, tu vlijeme do pánve k masu. Přidáme zbytek vývaru, bobkový list, worcesterovou omáčku a protlak. Zamícháme a necháme vařit asi hodinku, občas pomícháme, aby se zespodu nepřichytilo.
Zatímco se maso vaří, uděláme pyré. Hotové maso přelijeme do mísy z jenského skla, předtím osolíme a opepříme podle chuti (já přidávám trošku sušené bazalky a oreganá - ale jen trošičku)
Navrch na maso natřeme bramborové pyré, je lépe ho udělat trošku řidší, aby se s ním lépe pracovalo. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 40 minut při 180 st.C.
Podáváme s hráškem, mrkví, brokolicí - nebo co kdo má rád.