Celozrné koláčky recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

350 g polohrubé mouky
200 g celozrnné mouky (žitné, pšeničné, špaldové - co se povede koupit)
2 lžičky sušeného droždí
250 ml mléka
1 celé vejce
1 žloutek
150 ml oleje
špetka soli
130 g krystalového cukru
1 bílek na potření
náplň a ovoce podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme obě mouky, uděláme důlek, do něj nalijeme vlažné mléko, vsypeme 1 lžíci cukru a droždí. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (asi 30 min.).

  2. Pak do mísy přidáme sůl, zbytek cukru, vejce, žloutek a olej a vařečkou vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout (asi 1,5 hodiny). Kdo má pekárnu, zadělá si těsto v pekárně.

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, každou vyválíme na placku a hrnečkem nebo vykrajovátkem o průměru 8 cm vykrajujeme kolečka. Zbylé odkrojky znovu zmačkáme, zpracujeme, rozválíme a vykrojíme z nich další kolečka, až do úplného spotřebování těsta. Okraje koleček zahneme dovniř a potřeme rozšlehaným bílkem.

  4. Do vzniklého důlku dáme lžičkou libovolnou náplň (tvarohovou, makovou, pudinkovou...), případně dozdobíme ovocem, mandlemi...

  5. Pečeme v předehřátě troubě na 200°C dozlatova (asi 12 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!