Celozrné koláčky recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 350 g polohrubé mouky
- 200 g celozrnné mouky (žitné, pšeničné, špaldové - co se povede koupit)
- 2 lžičky sušeného droždí
- 250 ml mléka
- 1 celé vejce
- 1 žloutek
- 150 ml oleje
- špetka soli
- 130 g krystalového cukru
- 1 bílek na potření
- náplň a ovoce podle chuti
Postup Celozrné koláčky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypeme obě mouky, uděláme důlek, do něj nalijeme vlažné mléko, vsypeme 1 lžíci cukru a droždí. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (asi 30 min.).
Pak do mísy přidáme sůl, zbytek cukru, vejce, žloutek a olej a vařečkou vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout (asi 1,5 hodiny). Kdo má pekárnu, zadělá si těsto v pekárně.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, každou vyválíme na placku a hrnečkem nebo vykrajovátkem o průměru 8 cm vykrajujeme kolečka. Zbylé odkrojky znovu zmačkáme, zpracujeme, rozválíme a vykrojíme z nich další kolečka, až do úplného spotřebování těsta. Okraje koleček zahneme dovniř a potřeme rozšlehaným bílkem.
Do vzniklého důlku dáme lžičkou libovolnou náplň (tvarohovou, makovou, pudinkovou...), případně dozdobíme ovocem, mandlemi...
Pečeme v předehřátě troubě na 200°C dozlatova (asi 12 minut).