Buši červená řepa recept

Top Recepty, Zavařeniny

Suroviny na recept

Množství nálevu dělám odhadem (raději trošku víc, pak zůstane na později). Nikdy to netrefím. Při více várkách se to vyrovná.
ORIENTAČNĚ.:
1,5 kg bulev červené řepy (snažíme se brát stejně velké a co nejmenší- jsou křehčí a stejně velké jsou stejně provařené)
Do hrnce dáme: A/
6 dcl 5% octa
6 dcl vody (B/ 4dcl =400ml 8% octa a pak 8dcl =800ml vody)
pro A i B -
2 lžíce soli
3,5 lžíce cukru
špetka anýzu
lžička fenyklu
konzervační přípravek proti kvašení (Dr. Oetker)
trochu kyseliny citrónové

Postup přípravy receptu

  1. Jsou většinou čisté a tak je dáme do většího hrnce se studenou vodou, aby byly ponořené. Vodu trochu okyselím kyselinou citronovou. Stačí pár špetek, ale není vůbec nutné.

  2. Uvedeme do varu a vaříme cca 30 - 40 minut. Zkusíme vyndáním jedné z největších z várky a rozřízneme. Vše ucítíme. Nesmí být rozvařená, raději ať je nedovařená.

  3. Vodu sliji a bulvy postupně oloupu a zároveň krájím na mnou požadované kousky. Někdo protlačuje a dělá takové čtverečky, Němci a Rakušané drtí atd. Já mám rád takové kousky, které cítím když koušu.

  4. Dáme vařit vodu a do vroucí nalijeme určené množství octa (já používám poslední dobou Bio ocet z Rakouska, kdy ho kupuji v nádobách na 4 litry a je 5%, ale náš je taky dobrý).

  5. Dám anýz a fenykl a přidám sůl a cukr. Když se rozpustí a voda je ve varu, odstavím a dám protiplísňový přípravek. Už nevařím. Řepu už mám naskládanou do sklenic, tak do 4/5, a tak to zaliji vroucím nálevem. Zakvedlám, aby vyšel vzduch.

  6. Utáhnu víčko a obrátím na utěrku, kde to chladne. Asi za 2 hodiny to mohu obrátit zpět. Nadepíšu víčka a uložím. Dá se to jíst již asi tak za 5-7 dnů.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!