Bulharská zapečená rajčata recept
Top Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny na recept
- 40 dkg balkánského sýru
- 4 masitá rajčata
- 4 vajíčka
- 1 velká cibule
- koření čubrica nebo oregáno, bazalka
- pepř
- máslo
Postup Bulharská zapečená rajčata
Postup přípravy receptu
-
Zapékací mísu vymažeme máslem a na dno položíme plátky rajských jablíček.
Posypeme bulharským kořením čubrica, nemáme-li k dispozici, použijeme bylinky jako oregáno, bazalka, atp.
Balkánský sýr koupíme v celku a nakrájíme na 4 centimetrové plátky.
Zbylý kus nastrouháme nahrubo.
Na rajčata položíme plátek balkánského sýra, na tenká kolečka nakrájenou cibuli a opět plátky rajčat, která posypeme strouhaným balkánem a zakryjeme poslední vrstvou plátků rajčat.
Okořeníme, opepříme a dáme navrch kousky másla.
Vložíme do trouby a přiklopené zapečeme až rajčata změknou a pustí šťávu.
Po chvíli odklopíme a zalijeme rozmíchanými vejci a necháme již bez přiklopení srazit.
Hotový pokrm vyndáme z trouby a necháme chvíli zchladnout, neboť rajčata se sýrem drží velmi dlouho vysokou teplotu.
V míse nám vznikne dostatek výborné šťávy, kterou polijeme naservírované porce. Jako příloha je nejvhodnější bílé pečivo, které namáčíme do šťávy.