Brambory s pikantním klobásovým bešamelem recept
Top Recepty, Bramborová jídlaSuroviny na recept
- 1 kg brambor uvařených ve slupce a nakrájených na kolečka
- 2 cukety nakrájené na kolečka
- čerstvá bazalka
- 100 g blaťackého zlata na zapečení
- sůl
- Na bešamel:
- Kousek másla
- 1-2 polévkové lžíce hladké mouky
- 250 ml mléka
- 150 g tvrdého sýru
- 2 pikantní paprikové klobásy
- sklenka pečených rajčat (viz. pozn.) nebo Ljutěnice
- 2 polévkové lžíce harissy podle chuti
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 kávové lžičky sladké papriky
- olej
- sůl
Postup Brambory s pikantním klobásovým bešamelem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si na pánvi zesklovatíme cibuli nakrájenou na jemno, k ní přidáme nahrubo nastrouhané klobásy a orestujeme, zaprášíme sladkou paprikou a zalijeme sklenkou pečených rajčat. Vmícháme harissu, dáme posekaný česnek, osolíme a trochu podlijeme. Dusíme 10 minut.
Poté směs přendáme do misky a na stejné pánvi rozpustíme máslo. Přisypeme mouku, upražíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem, osolíme a rozmícháme tak, aby se netvořily hrudky. Vmícháme nastrouhaný sýr a necháme zcela rozehřát. K bešamelu přidáme zpět klobásovou směs a promícháme.
Polovinu brambor a cuket naskládáme na dno pekáče, posolíme a posypeme posekanou bazalkou. Na to rozetřeme polovinu směsi a opakujeme vrstvu brambor a cukety. Vrchní vrstvou by měla být směs. Vložíme do trouby vyhřáté na 220°C a 15 minut zapékáme. Nakonec posypeme blaťáckým zlatem a zapečeme do růžova.