Bramborový vějíř s kozím sýrem a paprikami recept

Top Recepty, Bramborová jídla

Suroviny na recept

4 nové brambory (velké)
120 g kozího sýra (já použila farmářský)
3 lžíce másla
24 lístků šalvěje
1/2 červené papriky (necelou)
1/2 žluté papriky (necelou)
1/2 zelené papriky (necelou)
kysaná smetana
palička česneku
+ lžíce mléka (na dip)
+ sůl
+ čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Troubu rozehřejte na 180°C.

  2. Připravte si šalvějové máslo:

  3. Ve velké silnostěnné pánvi roztopte na nejnižším stupni máslo a vařte“ v něm polovinu šalvějových lístků asi tak 10 minut.

  4. Mezitím pomocí drátěnky odrhněte vrchní slupku brambor a pořádně je omyjte. Každou bramboru prokrojte nožem na tenké plátky tak, že nedokrojíte až dolů. Vznikne tak jakýsi bramborový vějíř.

  5. Jakmile je šalvějové máslo připravené, vyndejte z něj lístky bylinky a pokapejte jím všechny brambory tak, aby se máslo dostalo i do všech mezer. Polovinu lžíce másla si ponechte stranou na pečený česnek.

  6. Brambory lehce osolte (kozí sýr je poměrně slaný), sůl by se měla dostat i do zářezů.

  7. Kozí sýr nakrájejte na plátky o tloušťce asi tak 1 mm a vložte je do každé druhé mezery v bramboře. Do zbylých mezer vložte plátky barevných paprik a do tří z nich ještě navíc lístek šalvěje. Naplněné brambory rozložte do zapékací mísy, přikryjte alobalem, položte mísu na větší plech a vložte do rozpálené trouby.

  8. Palici česneku odřízněte vršek tak, aby se odkryly všechny stroužky, přesuňte ji na plát alobalu a pokropte zbylým šalvějovým máslem. Zabalte do pevného balíčku a přesuňte do trouby na plech k bramborám.

  9. Pečte 1 hodinu a 20 minut, odkryjte alobal a ještě 20 minut nechejte v troubě zezlátnout.

  10. Česnek bude upečený asi po 30 – 40 minutách, takže ho nezapomeňte zavčasu vytáhnout z trouby. Upečený česnek vymáčkněte do mísy, ve které si připravíte dip. Pořádně ho rozmělněte vidličkou na kaši a smíchejte s polovinou kelímku zakysané smetany. Osolte, opepřete čerstvě mletý pepřem a případně rozřeďte 1 lžící mléka.

  11. Podávejte horké, přelité smetanovým dipem, případně dozdobené lístky tymiánu, nebo nasekané pažitky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!