Bramborový vějíř s kozím sýrem a paprikami recept
Top Recepty, Bramborová jídlaSuroviny na recept
- 4 nové brambory (velké)
- 120 g kozího sýra (já použila farmářský)
- 3 lžíce másla
- 24 lístků šalvěje
- 1/2 červené papriky (necelou)
- 1/2 žluté papriky (necelou)
- 1/2 zelené papriky (necelou)
- kysaná smetana
- palička česneku
- + lžíce mléka (na dip)
- + sůl
- + čerstvě mletý pepř
Postup Bramborový vějíř s kozím sýrem a paprikami
Postup přípravy receptu
-
Troubu rozehřejte na 180°C.
Připravte si šalvějové máslo:
Ve velké silnostěnné pánvi roztopte na nejnižším stupni máslo a vařte“ v něm polovinu šalvějových lístků asi tak 10 minut.
Mezitím pomocí drátěnky odrhněte vrchní slupku brambor a pořádně je omyjte. Každou bramboru prokrojte nožem na tenké plátky tak, že nedokrojíte až dolů. Vznikne tak jakýsi bramborový vějíř.
Jakmile je šalvějové máslo připravené, vyndejte z něj lístky bylinky a pokapejte jím všechny brambory tak, aby se máslo dostalo i do všech mezer. Polovinu lžíce másla si ponechte stranou na pečený česnek.
Brambory lehce osolte (kozí sýr je poměrně slaný), sůl by se měla dostat i do zářezů.
Kozí sýr nakrájejte na plátky o tloušťce asi tak 1 mm a vložte je do každé druhé mezery v bramboře. Do zbylých mezer vložte plátky barevných paprik a do tří z nich ještě navíc lístek šalvěje. Naplněné brambory rozložte do zapékací mísy, přikryjte alobalem, položte mísu na větší plech a vložte do rozpálené trouby.
Palici česneku odřízněte vršek tak, aby se odkryly všechny stroužky, přesuňte ji na plát alobalu a pokropte zbylým šalvějovým máslem. Zabalte do pevného balíčku a přesuňte do trouby na plech k bramborám.
Pečte 1 hodinu a 20 minut, odkryjte alobal a ještě 20 minut nechejte v troubě zezlátnout.
Česnek bude upečený asi po 30 – 40 minutách, takže ho nezapomeňte zavčasu vytáhnout z trouby. Upečený česnek vymáčkněte do mísy, ve které si připravíte dip. Pořádně ho rozmělněte vidličkou na kaši a smíchejte s polovinou kelímku zakysané smetany. Osolte, opepřete čerstvě mletý pepřem a případně rozřeďte 1 lžící mléka.
Podávejte horké, přelité smetanovým dipem, případně dozdobené lístky tymiánu, nebo nasekané pažitky.