Bramborový cibulový koláč recept
Top Recepty, Bramborová jídlaSuroviny na recept
- cca 8 středně velkých brambor
- 250 ml Crème fraîche nebo smetany ke šlehání, případně kysanou smetanu 18%
- 1 PL hladké mouky
- 2 vejce
- 2 malé nebo 1 velká cibule
- 100 g anglické slaniny nebo Burgundské šunky
- 150 g strouhaného sýra
- 200 g sýra s oranžovou plísní (např. Limburger)
- 1 PL provensálských bylinek (rozmarýn, bazalka a tymián, případně i oregano)
- sůl
- pepř
Postup Bramborový cibulový koláč
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce, necháme trochu vychladnout a starší oloupeme. Nakrájíme na plátky o síle asi 5 mm. Pečlivě je poklademe na plech, mezery vyplníme kousky brambor. Nastrouháme cibuli na tenké plátky, ty v ruce promačkáme a rovnoměrně rozložíme na koláč.
Smícháme smetanu, mouku, vejce, provensálské byliny, sůl a pepř. Lžící rovnoměrně nalijeme na rozloženou cibuli. Na kousky nakrájenou slaninu nebo šunku poklademe rovnoměrně po celé ploše. Posypeme strouhaným sýrem a poklademe plátky sýra s oranžovou plísní.
Pečení: Já používám crisp plech Whirlpool o průměru 31 cm. V crisp režimu v mikrovlnce trvá pečení 11 minut, v troubě to bude asi trochu déle, tipuji to na 20 minut. Povrch musí být růžový, ne hnědý. Po vyndání z trouby je třeba nechat trochu zchladnout a teprve potom krájet na díly.