Bramborové růžičky recept
Top Recepty, ZdobeníSuroviny na recept
- brambory (syrové)
- škrabka (na brambory nebo nožík)
- nůž na zarovnání spodku růžičky
- kousek niti
- fritovací hrnec nebo kastrůlek (s vyšším obsahem oleje)
- olej
Postup Bramborové růžičky
Postup přípravy receptu
-
Brambory oškrabeme tak, že je zmenšíme na průměr o velikosti řezné plochy škrabky. Seřízneme nožem kousek, abychom získali rovnou plochu, ze které budeme škrabkou vykrajovat tenká kolečka.
Poté vytvoříme z kousku bramboru kulatý zašpičatělý hranolek. Kolem hranolku začínáme přikládat jednotlivé lístečky a vespod celou řůžičku obtočíme nití, aby držely lístky pohromadě. Pokud máme nerovnou spodní plochu růžičky, zarovnáme ji nožem. Pomocí párátka jemně ztvarujeme jednotlivé lístky do stran, aby byla růžička rozvinutá.
Poté celou růžičku vložíme do sítka a fritovacího hrnce s olejem rozehřátým asi na 150°C (já jsem růžičku ještě párátkem dotvarovala po krátkém osmažení v oleji, kdy se malinko víc rozvinula a pak ji vložila zpět do oleje dosmažit, poté už dostala pevný tvar). Růžičku během smažení v oleji špičkou nože otáčíme a sledujeme její okraje, aby se nepřipálily.
Po osmažení růžičky sítko vytáhneme z oleje, růžičku v ní posadíme kolmo a ještě chvíli ponoříme do oleje, ale jen tak 1 cm odspod, aby se víc prosmažil spodek a růžička lépe držela pohromadě i po odstranění nitě.