Boženčina podkova recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- Těsto na dort:
- 5 vajec
- 20 dkg polohrubé mouky
- 20 dkg moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce studené vody
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce rumu
- Krém:
- 1 Hera máslová chutˇ
- 1/4 l mléka
- 25 dkg moučkového cukru
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 2 vanilkové cukry
- rumové aroma
- Čokoládová poleva:
- 10 dkg čokolády na vaření
- 5 dkg tuku
- 2 lžíce 33% smetany na šlehání
- Mléčný marcipán:
- 10 dkg sušeného polotučného mléka
- 4 dkg moučkového cukru
- 1 velká lžíce oleje
- potravinářská barva
- voda podle potřeby
Postup Boženčina podkova
Postup přípravy receptu
-
Dortovou formu vymažeme tukem a na dno dáme pečící papír, boky vysypeme polohrubou moukou. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do druhé mísy dáme žloutky, moučkový cukr, vanilkový cukr, rum, vodu, olej a vyšleháme do hustého krému. Pomalu přimícháme mouku, do které jsme dali prášek do pečiva a 1/4 sněhu. Naposledy lehce vmícháme zbytek sněhu. Těsto dáme do formy a pečeme ho v předem vyhřáté troubě na 150°C na 50 minut.
Krém uděláme tak, že uvaříme hustou kaši z mléka, hladké mouky a vanilkových cukrů. Musíme dát pozor, aby se neudělaly hrudky. Heru vyšleháme s moučkovým cukrem a rumovým aroma do pěny a pomalu přidáváme po lžících vychladlou kaši. Vyšleháme nadýchaný krém, dáme vychladit do lednice. Připravíme mléčný marcipán a to tak, že do misky dáme sušené mléko, moučkový cukr a olej. Vše zamícháme a ve trošce vody rozmícháme potravinářskou barvu, podle potřeby vezmeme namíchané mléko a přidáme tolik vody, abychom měli tvárnou hmotu. Vypracujeme růže a to tak,že vykrojíme 3/4 kolečka, smotáme ho do ruličky a na to přilepíme přes sebe 3 vykrájená kolečka, upravíme je do tvaru růže a vykrojíme lístečky. Polevu uděláme tak, že rozkrájíme tuk a dáme ho do misky, na to nalámeme na kousky čokoládu a pomalu rozehřejeme v mikrovlnné troubě. Často mícháme. Umícháme do hladka, přidáme smetanu a vyšleháme. Polevu uděláme teprve tehdy, až budeme mít slepený dort.
Studený korpus rozkrojíme na 3 díly, slepíme je krémem. Boky pomažeme krémem, posypeme kokosem. Vrch dortu polijeme polevou, necháme ztuhnout. Nakonec ozdobíme krémem a mléčným marcipánem.