Bochánek M.Š. recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 500 g hladké mouky
- 1 vanička tvarohu (250 g)
- 1 vanilkový cukr
- 110 g práškového cukru
- 1 celé vejce
- 1 prášek do pečiva
- 9 lžic oleje (může být nahrazeno Herou a pod)
- 8 - 10 lžic mléka (nebo raději šlehačky na vaření)
- rozinky namočené v
- 1-2 lžících rumu
- kandované ovoce
- kůra z 1/2 citrónu + jeho šťáva
- špetka soli
- Vajíčko na potření + mandlové lupínky na posyp
Postup Bochánek M.Š.
Postup přípravy receptu
-
Utřeme cukry s vajíčkem, olejem a vmícháme tvaroh, přidáme citrónovou kůru, šťávu a špetku soli.
Vmícháme zbytek (mouka s práškem do pečiva), vlijeme rum s rozinkami, případně kandované ovoce a přilijeme cca 8 lžic smetany a nejlépe rukama na vále vypracujeme vcelku tuhé těsto.
Podle potřeby přidáme ještě smetanu nebo mléko.
Hladké těsto rozdělíme na dva malé bochánky a dáme odpočinout cca na 1 hodinu (do tepla).
Posléze prořízneme vršky bochánků (aby moc nepraskly), natřeme vajíčkem a posypeme lupínky mandliček.
Pečeme v předehřáté troubě na cca 180-190°C po dobu 25 minut. Pak ubereme na 150-160°C podle zvyku a dopečeme. Zkusíme špejlí.