Bochánek M.Š. recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

500 g hladké mouky
1 vanička tvarohu (250 g)
1 vanilkový cukr
110 g práškového cukru
1 celé vejce
1 prášek do pečiva
9 lžic oleje (může být nahrazeno Herou a pod)
8 - 10 lžic mléka (nebo raději šlehačky na vaření)
rozinky namočené v
1-2 lžících rumu
kandované ovoce
kůra z 1/2 citrónu + jeho šťáva
špetka soli
Vajíčko na potření + mandlové lupínky na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Utřeme cukry s vajíčkem, olejem a vmícháme tvaroh, přidáme citrónovou kůru, šťávu a špetku soli.

  2. Vmícháme zbytek (mouka s práškem do pečiva), vlijeme rum s rozinkami, případně kandované ovoce a přilijeme cca 8 lžic smetany a nejlépe rukama na vále vypracujeme vcelku tuhé těsto.

  3. Podle potřeby přidáme ještě smetanu nebo mléko.

  4. Hladké těsto rozdělíme na dva malé bochánky a dáme odpočinout cca na 1 hodinu (do tepla).

  5. Posléze prořízneme vršky bochánků (aby moc nepraskly), natřeme vajíčkem a posypeme lupínky mandliček.

  6. Pečeme v předehřáté troubě na cca 180-190°C po dobu 25 minut. Pak ubereme na 150-160°C podle zvyku a dopečeme. Zkusíme špejlí.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!