Bezlepkový pohankový koláč / nákyp recept
Top Recepty, Sladká jídlaSuroviny na recept
- 400 g pohanky lámanky
- 500 ml vody
- 1 ČL kypřícího prášku bez fosfátů
- 0,5 ČL sody
- 5 PL jáhlových vloček
- 3 PL strouhaného kokosu
- 2 PL plátků mandlí
- 2 PL lněného semínka
- 2 PL oleje kokosového
- 2 PL oleje slunečnicového
- 1 sáček skořicového cukru
- 2 PL rýžového sirupu
Postup Bezlepkový pohankový koláč / nákyp
Postup přípravy receptu
-
Pohanku zalijeme vodou a necháme stát 1 - 2 hodiny. Místo vody můžeme použít nějaké rostlinné mléko (rýžové, mandlové, kokosové). Namočíme lněná semínka do 2 PL vody.
Vše smícháme dohromady a řádně promícháme. Kdo chce jemnější konzistenci hmoty, pohanku rozmixuje před přidáním ostatních surovin.
Těsto nalijeme do pečící nádoby vyložené papírem a pečeme na 150 st. cca 1 až 1,5 hod. Vláčnost je ovlivněna množstvím vody a použitím různých druhů vloček a pohanky - opravdu jinak saje od různých značek a proto je někdy koláč vláčný a jindy drobivý.
Podáváme s jogurtem nebo zakysanou smetanou - kdo nemůže mléčné, zvolí alternativní smetanu (ovesná, kokosová apod.).