Barszcz velikonoční recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 1,5 kg červené řepy
- 1 PL cukru
- 1 KL soli
- 4 uzené švestky (nikoliv sušené)
- 2–3 hřebíčky
- 2 velké mrkve
- 1 petržel kořenová
- 1 malý celer
- 2 cibule
- 1 pánská hrst sušených hřibů
- 4–5 halouzek petrželové natě
- 1 zoubek česneku
- 1/2 l drůbežího vývaru nebo vody (cca)
- 1 KL bílého pepře
- 1–2 KL octa (lépe jablečný)
- sůl
Postup Barszcz velikonoční
Postup přípravy receptu
-
Červenou řepu oloupu, nakrájím na přiměřeně velké (malé) polévkové kousky. Vložím do vhodné nádoby, kterou mohu uzavřít příkladně dobře přiléhající pokličkou. Přidám švestky, hřebíček, zasypu cukrem a solí. Soli dávám přiměřeně, dosolit se dá vždy. Promísím, zakryji a odstavím na 48 hodin, ve kterých se věnuji očistě rukou.
Zeleninu očistím, cibuli oloupu, překrojím na polovinu a lehce orestuji. Přidám předem namočené houby (včetně vody), petrželovou nať, a česnek.
Zaliji vývarem nebo vodou, vařím na pomalém ohni 2 – 3 hodiny. Vývar scedím, oddělím houby.
Přivedu vývar opětovně k varu, vrátím do něho houby, stáhnu oheň, aby se jen lehce táhlo, přidám uloženou červenou řepu, včetně šťávy, která nám tam vznikla. Promíchám a odstavím na 12 hodin minimálně.
Pak teprve ohřeji, dochutím octem pepřem a solí. Podávám s pečenými masovými pirohy z lískového těsta.