Bagety s prodlouženým kynutím recept
Top Recepty, Slané pečivoPostup Bagety s prodlouženým kynutím
Postup přípravy receptu
-
Vidličkou ve vodě rozmícháme ten drobek droždí, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme.
Těsto v míse zakryjeme a necháme kynout v teple asi 4 hodiny. Pak ho uložíme do lednice, kde kyne dalších 12 hodin.
Těsto stěrkou vyškrábeme na dobře pomoučený stůl a širší stěrkou ho po délce třikrát přeložíme, asi jako když rolujeme štrůdl – vznikne pěkný balíček. Svrchu ho posypeme moukou, lehce maličko roztlačíme do obdélníku a kartou nakrájíme poměrně úzké dílky – stačí 5 kusů.
Každý díl těsta položíme řeznou plochou na moukou posypaný stůl, poprášíme i svrchu a necháme dokynout, než se nahřeje trouba. Po několika minutách bagety uložíme na plech s pečící fólií a přitom je obrátíme (plocha, která ležela na stole bude teď navrchu) a lehce natáhneme. Pracujeme opatrně, abychom z těsta nevymačkali bubliny. Necháme ještě kratičce odpočinout a upečeme.
Pečeme v dobře rozpálené troubě (na 250°C), s dlaždicí na roštu a se starým plechem vloženým na dně. I s fólií bagety sešoupneme přímo na dlaždici, do plechu na dně trouby chrstneme asi 100 ml horké vody (pozor na opaření!) a rychle zavřeme. Po 8 minutách troubu zeslabíme na 200°C, kratičce vyvětráme od páry a asi 12-15 minut dopečeme.