Bagetová veka se slaninou recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- 600 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 1/2 kostky droždí
- 1 lžička cukru
- slanina podle každého
- (na kostičky pokrájená, cca 150 g)
- 350 ml vody
Postup Bagetová veka se slaninou
Postup přípravy receptu
-
Ve velké míse smícháme mouku se solí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, odměříme přibližně 350 ml teplé vody a polovinu jí vlijeme do důlku. Přidáme trochu mouky a necháme 15 minut vzejít kvásek.
Po této době přidáme k těstu zbytek vody a zpracujeme těsto, které se po chvíli už nelepí a bude pružné. Necháme ho 1 hodinu kynout.
Pak těsto ještě jednou propracujeme, přisypeme kostičky slaniny, těsto rozdělíme na tři bochánky a z každého uválíme větší veku, dlouhou cca 35 cm.
Necháme znovu kynout dalších 40 minut, dokud veka nezvětší svůj objem.
Povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a hrubozrnnou solí. Nožem nebo nůžkami ozdobně nařízneme povrch a pečeme při 220 stupních v rozehřáté troubě přibližně 5 minut, pak snížíme teplotu na 200 stupňů a pečeme dalších cca 15 minut