Babiččiny vdolečky recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Kynuté těsto:
- 500 g hladké mouky
- 4 lžíce cukru krupice
- 50 g droždí
- 4 žloutky
- 2 dl oleje
- špetka soli
- 250 ml mléka
- Tvarohová nádivka:
- 2 tvarohy
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce cukru krupice
- rozinky
- citronová kůra
- Rumový roztok:
- 60 g rozpuštěného másla
- rum
- 1 vanilkový cukr
- mleté vlašské ořechy nebo drobenka
- olej na plech
Postup Babiččiny vdolečky
Postup přípravy receptu
-
Zaděláme kvásek - mléko ohřejeme s cukrem, do něj rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, dáme žloutky, osolíme a vlijeme olej a nakonec kvásek. Vypracujeme těsto, necháme asi 30 minut kynout zakryté utěrkou.
Tvarohou náplň připravíme tak, že smícháme tvarohy s vejcem, vanilkovým cukrem a cukrem krupice, citronovou kůrou a rozinkami (ty nejdříve namočíme do horké vody, aby změkly).
Na pomoučněném vále vyválíme těsto asi na 0,5 cm silný plát a vykrajujeme čtverečky ne větší jak 5x5 cm, na které dáme hromádku tvarohové nádivky a zaděláme, dobře spojíme, aby náplň nevytékala.
Spoj držíme v prstech a vdoleček nejdříve namočíme v rumovém roztoku a pak vložíme do misky s mletými oříšky nebo do drobenky, pak klademe na vymazaný plech oříšky nebo drobenkou nahoru.
Vdolečky necháme na plechu chvilku nakynout a pečeme ve vyhřáté troubě asi při 200-220°C dorůžova.