Apple pie - anglický jablkový koláč recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto
- 60 g másla
- 250 g hladké mouky
- 6 lžic mléka
- 1 vejce
- 70 g cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- Náplň
- jablka (nastrouhaná nebo na kostičky)
- sekané ořechy
- skořice
- vanilkový cukr
- strouhaný tvaroh (nemusí být)
- strouhanka (v případě, že jsou jablka moc vlhká)
- Dále
- vejce na potření
Postup Apple pie - anglický jablkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Přísady na těsto smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme na poloviny.
Formu na koláč si vymažeme, polovinu těsta rozválíme na větší průměr formy a formu jím vyložíme tak, aby těsto lehce přesahovalo okraje.
Okraj těsta pomažeme vajíčkem.
Dno propícháme vidličkou.
Přísady na náplň (dle vlastní volby) smícháme a vložíme dovnitř koláče tak, aby množství odpovídalo objemu formy, tj. aby byl horní okraj formy zarovnaný až po vrch.
Rozválíme druhou polovinu těsta na průměr formy a zakryjeme koláč. Okraje slepíme, vrchní vrstvu těsta propícháme vidličkou, nebo na pár místech prořízneme, pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme cca 30 minut při 180°C, dokud těsto není růžové.