Žitný chleba recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- 50 g žitného kvásku
- 300 g vody
- 300 g žitné chlebové mouky
- - vše promícháme a necháme asi 12-14 hodin vykvasit
- Dále:
- 200 g žitné chlebové mouky
- 60-80 g podmáslí
- 2 lžičky soli
- kmín podle chuti
Postup Žitný chleba
Postup přípravy receptu
-
K rozkvasu z předešlého dne přidáme zbylé suroviny a krátce, ale dobře promícháme.
Necháme v teple místnosti 2-2,5 hodiny kynout, pak těsto stěrkou vyškrábneme na naolejovanou desku stolu.
Rukama, rovněž potřenýma olejem, vytvarujeme bochník a vložíme ho kynout do dobře vysypané ošatky. (Raději ho ale položím na čistou utěrku, posypanou moukou nebo otrubami, a i s ní teprve potom dám do ošatky.)
Přibližně po 2 hodinách by měl být bochník nakynutý, vyklopíme ho tedy na plech nebo rovnou do trouby na nahřátou dlaždici a upečeme (250°C/5-10 minut, dopékat na 210-220°C).
Chléb nekrájíme čerstvý, střída by mohla být mazlavá. Nakrájíme ho nejdříve po 12-24 hodinách od upečení.