Zelné závitky pikant bezmasé recept
Top Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny na recept
- 10 velkých zelných listů (na každý závitek počítám 2 listy)
- 200 g čerstvého sýru (já použila Domácí lučinu)viz. odkaz v poznámce
- 1 starší houska nebo rohlík namočené v mléce
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- hrst zelených fazolek
- 2 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- strouhanka
- 2 vejce
- 1 sklenka harissy
- 200 ml vývaru
- 100 ml smetany na vaření (může být i zakysaná)
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- sůl
- olej
Postup Zelné závitky pikant bezmasé
Postup přípravy receptu
-
Povařeným zelným listům seřízneme silná žebra a položíme si vždy 2 listy na sebe. Nakrájíme 1 cibulku na jemno, papriky na kostičky, fazolky na menší kousky, přidáme vymačkané pečivo, vejce, polovinu sklenky harissy, 1 stroužek česneku a vmícháme čerstvý sýr. Náplň by měla mít konzistenci stejnou, jakou děláme z mletého masa, takže zahustíme strouhankou a osolíme. Náplň klademe na zelné listy a zabalíme do závitku.
V pekáčku restujeme druhou cibulku a česnek, přidáme zbytek harissy, koření, zalijeme vývarem, osolíme a vložíme zelné závitky. Pokud nám zbyla nějaká zelenina, přidáme ji do pekáčku. Přikryté dáme do rozpálené trouby a pečeme cca 45 minut, pokud je potřeba, podlijeme.
Nakonec odkryjeme a ještě chvilku dopečeme. Závitky vyjmeme a do výpeku vlijeme smetanu, kterou necháme provařit. Kdo chce, může si šťávu podle potřeby zahustit. Dochutíme a vrátíme závitky.