Zeleninový guláš s uzeninou recept
Top Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny na recept
- 200 g měkkého salámu
- 150 g uzeného špeku
- cuketa (část cca 20cm)
- 1 velký brambor
- 2 větší cibule
- 4 velké stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 bílá paprika
- 1 kostka Masoxu
- 3 kl koření Hungaria
- 2 pl sladké červené papriky
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 1 pl hladké mouky
- čerstvé bylinky na posypánín a ozdobu
Postup Zeleninový guláš s uzeninou
Postup přípravy receptu
-
Nejlépe do vajíčka na luhování čaje vložíme kuličky nového koření, pepře, bobkový list a dáme do menšího kastrůlku s 2 dl vody vařit.
Z větší cukety si ukrojíme asi tak dvaceticentimetrový kousek, očistíme, rozpůlíme, odstraníme dužinu s jádry a nakrájíme na menší kostky.
Bramboru oloupeme a nakrájíme také na kostičky.
Paprikám seřízneme vršky, odstraníme jádřinec, opláchneme a nakrájíme na širší proužky, očistěné cibule na hrubší kousky a česnek na plátky. Slaninu si nakrájíme na větší kostičky a salám na kousky, jak jsme zvyklí do buřtgulášku.
Než jsme si připravili a nakrájeli všechny suroviny, tak se nám koření dostatečně vyvařilo, můžeme vypnout a odstavit bokem na pozdější použití.
Na oheň dáme rozehřát větší hrnec, vsypeme nakrájenou slaninu a 4 minuty na slabém plameni necháme rozpouštět.
Pak přidáme nakrájené cibule, plamen zesílíme a 10 minut restujeme, až nám cibule začne malinko zlátnout, poté přidáme plátky česneku, koření Hungaria, promícháme, přidáme bramboru, zasypeme mletou paprikou, znova promícháme, přilijeme 2dl vody, rozdrobíme kostku masoxu, ubereme plamen na minimum a pod pokličkou vaříme 5 minut.
Po 5 minutách přidáme nakrájenou cuketu a obě papriky, přilijeme vodu z vyvařeného koření, promícháme a pod pokličkou vaříme dalších 5 minut.
Po uplynutí této doby přidáme nakrájený salám, ve 4 dl studené vody rozmícháme polévkovou lžíci hladké mouky, vlijeme do hrnce ke všem surovinám a za občasného promíchávání ode dna provařujeme 10 minut.
Odstavíme z ohně a podáváme posypané zelenýma bylinkama nejlépe s čerstvým chlebem nebo s jiným pečivem.