Zeleninová polévka s drožďovou zavářkou recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- Polévka:
- 50 g pórku
- 50 g mrkve
- 50 g řapíkatého celeru
- česnek - dle chuti
- 30 g másla
- 1 lžička oleje
- cca 1 l vývaru - dle požadované hustoty polévky
- sůl
- pepř mletý
- Zavářka:
- 1 lžíce másla
- 1-2 stroužky česneku
- 1 vejce velké (nebo dvě malá)
- kostka droždí 42 gramů
- sůl
- pepř mletý
Postup Zeleninová polévka s drožďovou zavářkou
Postup přípravy receptu
-
Na másle s olejem osmažíme na kolečka pokrájený pórek, hrubě nastrouhanou mrkev a na plátky pokrájený řapíkatý celer. Přidat pro obměnu můžeme i kousek květáku či brokolice, trochu hub nebo bramboru na kostičky pokrájenou. Ke konci smažení do částečného změknutí zeleniny přihodíme rozvonět i rozmačkaný česnek, pak zeleninu zalijeme vývarem a vaříme do změknutí zeleniny.
Mezitím připravíme zavářku, kterou můžeme udělat i na malé cibuli místo na nasekaném větším stroužku česneku, ale to záleží pouze na naší chuti. Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět nasekaný česnek nebo drobně pokrájenou cibuli. Přidáme jedno rozdrobené droždí, které necháme zvolna rozpustit a osmažit. Pak přidáme vejce, které osolíme a opepříme a za stálého míchání necháme srazit.
Když máme zeleninu v polévce uvařenou, přidáme do polévky zavářku a promícháme. Na talířích můžeme polévku dozdobit nasekanou petrželovou natí nebo mladými lístky řapíkatého celeru či pažitkou.