Zdravější křehoučká vánočka recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 400 g hladké mouky
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 70 g cukru krystal
- 70 g třtinového cukru
- 250 ml mléka
- 30 g (3/4 kostky) droždí
- 2 vejce (jedno na potření)
- 120 g rozpuštěného másla
- 2 hrsti rozinek
- namočených v rumu
- 1 hrst loupaných mandlí
- sekané mandle na posypání
- lžička soli
- kůra z 1/2 citronu
Postup Zdravější křehoučká vánočka
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme kvásek z trochy cukru, mouky, mléka a celého droždí. Necháme 10-15 minut odpočinout. V jiné míse smícháme mouky, cukry, 1 vejce, máslo, rozinky, mandle (nakrájené na kousky), sůl a citronovou kůru. Nakonec přidáme kvásek a těsto propracováváme asi 5 minut.
Poté lehce poprášíme moukou a necháme kynout 3-4 hodiny pod utěrkou. Poté těsto rozdělíme na 9 stejných dílů a upleteme vánočku (4-3-2).
Tu dáme na pečící papír, potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme mandlemi. Celé mandle můžeme zapíchat i mezi jednotlivé prameny.
Celou vánočku zpevníme špejlemi a dáme do trouby vyhřáté na 150-160 °C. Pečeme zhruba 45 minut (dozlatova - zkoušíme špejlí).