Závin z bramborového těsta recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 250 g vařených brambor ve slupce
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 120 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 60 g tuku – Hera
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- tuk na vymazání plechu
- 1 žloutek na potření závinů
- moučkový cukr na posypání
- Náplň maková:
- 150 g máku
- 100 ml mléka
- 1 lžíce cukru
- strouhané piškoty
- špetka mleté skořice
- kousek másla
- trošku rumu
- ovesné vločky
- Náplň jablečná:
- asi 1/2 kg jablek
- trošku vody na podlití
- vanilkový pudinkový prášek
- trochu cukru
- strouhané piškoty
- ovesné vločky
Postup Závin z bramborového těsta
Postup přípravy receptu
-
Nejdřív připravíme náplně.
Mák jemně umeleme a za stálého míchání vsypeme do horkého mléka. Když mák zhoustne, přidáme cukr, piškoty, skořici, máslo, rum a vločky.
Jablka nastrouháme najemno a rozvaříme na mírném plameni. Poté vmícháme pudinkový prášek rozmíchaný v troše vody, zahustíme piškoty a vločkami.
Vařené studené brambory oloupeme a jemně nastrouháme, přidáme mouku, prášek do pečiva, cukr, vejce, změklý tuk a pudink.
Vypracujeme těsto a rozdělíme na 4 díly. Rozválíme každý díl na placku, potřeme náplní. Zarolujeme, konce přitiskneme a přeneseme na vymazaný plech.
Záviny potřeme rozšlehaným žloutkem, vložíme do trouby. Pečeme na 170°C asi 20 minut. Před podáváním rozkrájíme a pocukrujeme.