Zapečený plněný bochníček - chlebový ježek recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- Množství dle chuti:
- starší bochník chleba, druh dle chuti
- rozpuštěné máslo
- šunka, šunkový nebo jiný měkký salám
- klobása dle chuti nebo libovolný trvanlivý salám
- anglická slanina nebo jiná, dle chuti, případně uzené maso...
- sýr dle chuti: Hermelín, tvarůžky, Čedar, Niva, Gouda, Romadur...
- česnek dle chuti
- koření nebo bylinky dle chuti
- alobal nebo pečící papír
Postup Zapečený plněný bochníček - chlebový ježek
Postup přípravy receptu
-
Starší bochník chleba, a je jedno, zda bude kulatý, šišatý nebo hranatý pokrájíme do mřížky. Nic složitého na tom není, jen potřebujeme delší ostrý nůž a můžeme začít. Krájíme hluboké rovné zářezy asi centimetr až centimetr a půl od sebe, které nesmíme zcela dokrojit. Spodní kůrka musí zůstat neporušená, aby chléb stále držel pohromadě.
Do takto připraveného bochníku, respektive do jeho zářezů, klademe libovolnou náplň. Prostě to, co nám nejvíc chutná, a tím, co zrovna naše lednice vydá za poklady. Kombinace zapečené uzeniny a sýrů nikdy nezklame a vůbec se nemusíme bát do zářezů vložit třeba i nudličky papriky, sekaná sušená rajčata, olivy...
Když máme ve všech zářezech poschovávané naše poklady, bochníček přeneseme na alobal nebo pečící papír a pokapeme ho rovnoměrně rozpuštěným máslem s rozetřeným česnekem nebo libovolným, námi oblíbeným kořením (pozor na jeho slanost!). Bochníček pevně uzavřeme do alobalu či papíru a vložíme na plechu do předehřáté trouby na 190 stupňů na cca 20 - 25 minut.
Pak opatrně obal otevřeme (pozor na páru!) a je-li třeba, dopečeme do barvy a do křupava.
Bochníček dáme na tác nebo talíř doprostřed stolu a každý už si sám odtrhává, kolik je mu libo:-). Podáváme třeba i s čerstvou zeleninou nebo zeleninovými saláty.
Není to nic těžkého na čas ani finance, zužitkujeme téměř vše, co jsme potřebovali spotřebovat a skvělý výsledek je vždy zaručený.