Zapečené růžičkové kapustičky ve smetaně pod bramborovou čepicí recept
Top Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny na recept
- 600 g růžičkové kapusty
- 300 g brambor
- 250 ml smetany -nebo Rama cremefine na šlehání
- sůl
- pepř
- 1 jarní cibulka
- olej na smažení
- máslo na vymazání
Postup Zapečené růžičkové kapustičky ve smetaně pod bramborovou čepicí
Postup přípravy receptu
-
Růžičkovou kapustu očistíme, omyjeme, vložíme ji do vroucí osolené vody a přibližně 5 minut povaříme.
Potom vodu slijeme, kapustičky propláchneme studenou vodou, necháme okapat, přendáme do větší máslem vymazané zapékací misky, zalijeme je 2/3 smetany a osolíme a opepříme. Brambory oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, polovinu dáme do studené vody a na druhou část nalijeme zbytek smetany, osolíme a opepříme.
Brambory se smetanou opatrně rozložíme na kapustičky a vše dohromady vložíme do předem vyhřáté trouby.
Pečeme při 200°C asi 30 minut. Abychom vytvořili z brambor zlatavou a křupavou kůru, vyndáme zbylé brambory z vody, necháme je důkladně okapat nebo je můžeme osušit v utěrce a co nejrychleji je osmažíme na rozpáleném oleji.
Pak je scedíme na sítku, abychom odstranili tuk.
Osmažené brambory přendáme do zapékací mísy na kapustičky a ještě chvíli je společně krátce zapečeme.