Zapečené mleté maso s rýží a paprikami recept
Top Recepty, Mleté masoSuroviny na recept
- 250 ml masového vývaru
- 125 g rýže
- 2 červené a zelené papriky
- 2 feferonky
- 3,5 lžíce másla
- sladká paprika
- pepř a sůl
- 1 cibule
- lžička oregana
- 500 g mletého hovězího masa
- 30 g mouky
- 100 ml bílého vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 4 lžíce strouhanky
- 300 ml mléka
- 250 g strouhané goudy
- 3 žloutky
- pražené sekané arašídy
Postup Zapečené mleté maso s rýží a paprikami
Postup přípravy receptu
-
Rýži vaříme ve vývaru pod bodem varu 20 minut. Pražené arašídy posekáme (např v sekáčku, nebo je dáme do sáčku a rozbijeme je paličkou). Červené a zelené papriky pokrájíme na kostičky (asi čtvrtinu si odložíme na později), od semínek očištěné feferonky pokrájíme na jemné nudličky a vše osmahneme na lžíci másla. Opepříme, osolíme a okořeníme sladkou paprikou a zatím odložíme.
Cibuli posekáme, zesklovatíme na druhé lžíci másla spolu s oreganem a vyjmeme. V tuku opečeme maso, vmícháme cibuli, oregano, přilijeme víno a protlak a dusíme 10 min. Pak přidáme strouhanku, promícháme.
Na zbylém másle osmahneme hladkou mouku, zalijeme mlékem, abychom měli bešamel, a vmícháme 150 g sýra, žloutky, přidáme rýži a arašídy. Promícháme, podle chuti osolíme, opepříme. Naplníme do formy (větší dortová nebo přiměřeně velký pekáček, nejlépe s nepřilnavým povrchem), zakryjeme feferonkovou směsí, masem, posypeme odloženými kostičkami papriky a zbývajícím sýrem. V troubě zapékáme 45 min.