Zapečené brambory s vařeným vepřovým masem recept
Top Recepty, Bramborová jídlaSuroviny na recept
- 250 g vařeného masa
- 4 velké ve slupce vařené brambory
- 80 g prorostlejší anglické slaniny (nebo dobrá uzená slanina)
- olej
- 1 větší červená (nebo i žlutá) cibule
- 1 červená kapie
- 1-2 jarní cibulky
- cca 5 cherry rajčátek
- sůl a pepř
- 1 plnější a 1 rovná KL grilovacího koření
- 1 KL adžiky
- několik lžic vývaru z masa
Postup Zapečené brambory s vařeným vepřovým masem
Postup přípravy receptu
-
Vařené maso necháme vystydnout, aby se dobře krájelo. Uvaříme brambory a také je necháme zchladnout. Pak maso nakrájíme na kostičky, slaninu na malinké kostičky (lze vynechat) a oloupané brambory podélce přepůlíme a pokrájíme na půlkolečka.
Cibuli nakrájíme na proužky, kapii na nudličky, jarní cibulku na kolečka a rajčátka přepůlíme nebo překrojíme na vícekrát, podle velikosti.
Na pánvičku dáme lžičku oleje, přidáme kostičky slaniny (30 g), rozpečeme ji trochu a opečeme na ní proužky cibule, hned jak změknou, přidáme maso, zamícháme a přidáme koření (rovnou lžičku grilovacího a adžiku) a můžeme i opatrně přisolit a trochu opepřit. Maso je vařené, tak raději ochutnáme, abychom nepřesolili. Chvilku opékáme a přidáme pokrájenou papriku a jarní cibulku.
Vše přendáme na pekáček, přidáme i rajčátka a plátky brambor. Trochu promícháme, ale snažíme se, aby co nejvíc brambor zůstalo navrchu. Podlijeme asi třemi lžícemi vývaru. Brambory posypeme gril. kořením a podle chuti přisolíme (zase raději ochutnáme). Povrch pekáčku trošku pokapeme olejem, nebo poklademe plátky slaniny (50 g), pečeme na vrchním roštu na 200 - 220º C do zezlátnutí brambor.