Zablafuňky recept
Top Recepty, OmáčkySuroviny na recept
- brambory
- 1/2 cibule
- kmín
- sůl
- 2-4 l (podle strávníků) vody
- vývar z koření:
- 6 ks nové koření
- 10 ks celý pepř
- 2 ks hřebíček
- 3 ks bobkový list
- 1-2čl tymián
- 1/2 cibule
- dále:
- smetana
- hladká mouka
- vejce
- podle chuti ocet (ale nemusí být)
Postup Zablafuňky
Postup přípravy receptu
-
Dáme vařit oloupané brambory spolu s půlkou cibule, přidáme kmín a sůl.
Než se brambory uvaří, svaříme si koření s cibulí. Vše podle návodu, jen tymián podle vlastního uvážení. Já ho miluju, takže dám víc.
Jakmile jsou brambory měkké, nalijeme přes jemné sítko vývar z koření a zahustíme záklechtkou z hl.mouky a vody. Zavaříme, přidáme smetanu, lepší je klasická než ta na vaření (kvůli nesnášenlivosti laktozy používám sojovou od Alpra). Potom zavaříme vajíčka buď celá podle počtu jedlíků nebo 1-2 rozšlehaná. Zavaříme a dochutíme podle sebe solí.
Já osobně si na talíři dávám ocet.
Tohle jídlo vařila moje prababička, babička, mamka a teď ho vařím já, děti ho milují.