Wok - pražené zázvorové kuře recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- 350 g kuřecí prsa bez kůže a kostí
- 2 PL rostlinný olej (ne olivový)
- 1 červená cibule
- 175 g mrkev
- 2 PL očištěného a nakrájeného zázvoru (Dumbier)
- Na omáčku:
- 4 PL suché sherry
- 1 PL hustý rajský protlak
- 1 CL hnědý cukr
- 100 ml pomerančové šťávy
- 1 stroužek česneku (protlačeného)
Postup Wok - pražené zázvorové kuře
Postup přípravy receptu
-
Cibuli, mrkev a zázvor očistíme. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Cibuli používejte jen červenou, nebo šalotku, nebo bílou cibuli. Mrkev nakrájejte na tenké plátky. Zázvor na proužky.
Olej ve woku (nebo hrnci s těžkým dnem) rozehřejeme úplně na plno. Přidáme cibuli a mrkev a osmahneme 5 minut. Přidáme zázvor a na proužky nakrájené kuřecí prsa. Posolíme a pražíme 15 minut za stálého míchání.
Smícháme pomerančovou šťávu, cukr, nesladké sherry (nebo nesladké Portské), cukr, utřený česnek a protlak. Necháme povařit (měla jsem to dost suché, když se šťáva vždy vydusila, tak jsem v malém hrnku rozmíchala v horké vodě škrob a vlila ještě k masu).
Necháme projít varem a hned vypneme. Ochutnáme a podle sebe ještě dochutíme. Někdy bývají pomeranče málo sladké, tak se žádá, trošku více cukru, ale opatrně s nim. Jako příloha je vhodná dušená rýže a nakrájené kousky pomeranče.