Výborný medovník recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

450 g hladké mouky
150 g cukru
hrst ořechů
50 g hery
2 lžíce medu
5 lžic mléka
1 lžíce sody
1 vejce
Na krém 1.:
Celou kostku másla
celé salko vyšlehat šlehačem
Na krém 2.:
Zakysanou smetanu
2 lžíce cukru moučka

Postup přípravy receptu

  1. Dáme na vodní lázeň a do větší nádoby (hmota asi 2x nabyde na objemu) heru, cukr, med, mléko, sodu a vejce a dlouho šleháme, až než začne hmota tmavnout. Až začne tmavnout pořád mícháme, hlavně od spodu, stačí stěrkou, nemusíme šlehačem.

  2. Jakmile je v barvě karamelu, odstavíme a necháme trochu vychladnout.

  3. Potom přidáme mouku a hrst ořechů a uděláme těsto, které dáme na chvíli odpočinout do lednice.

  4. Potom vyválíme na pečící papír 5 plátu ve velikosti plítkého talíře. Zkoušíme podle toho talíře.

  5. Potom pečeme placky jednu po druhé na 180 stupňů a čas není přesný, musíme dost hlídat. Někomu stačí 8 minut, někomu 5 minut.

  6. Hned jak upečeme každý plát, položíme na něj opačně talíř, a podle něj obkrojíme kolečko. Musíme hned po upečení, aby se pláty nelámaly.

  7. Až upečeme a okrájíme, zabalíma každý vychladlý plát zvlášťdo alobalu, aby zustal měkký. Já nechávám takto zabalené pláty v lednici do druhého dne.

  8. Placky peču večer. Ráno si udělám krémy. Smíchám máslo se salkem, to je první krém. Potom kysanou smetanu a cukr.

  9. Nachystáme si placky a začneme mazat. Napovrch placky krém 1 a na každý spodní stranu plátu krém 2. Tak až do poslední placky, kterou namažeme už jen krémem 1 a ten také rozmažeme po celém obvodu medovníku.

  10. Potom z těch okrojků co jsme okrájeli uděláme posypku (pomeleme) a posypeme medovník. Je to docela piplačka,ale stojí to za to.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!