Vláčný velikonoční mazanec recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 230 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 1/2 kostky droždí (cca 20 g)
- 115 ml vlažného mléka
- 70 g cukru
- 70 g změklého másla
- 4 g soli
- 1 vejce
- 1 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 čajové lžičky citrónového extraktu (nebo 5 g nastrouhané citrónové kůry z 1 citrónu)
- 35 g rozinek
- 35 g nasekaných loupaných mandlí
- rozšlehané vejce na potření
- mandlové lupínky na posypání
Postup Vláčný velikonoční mazanec
Postup přípravy receptu
-
Těsto zaděláme takzvaně na omládek: do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít.
Po 30 minutách vmícháme všechny ostatní suroviny (cukr, máslo, sůl, extrakty a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.
Robot na to při nízkých obrátkách bude potřebovat asi 10 minut, v ruce vám to bude trvat o něco déle.
Nakonec vmícháme rozinky a mandle a zapracujeme.
Těsto vyndáme a necháme 30 minut odpočinout na válu (pod těsto se nejvíce hodí dřevo, ale ani plastem nic nezkazíte, nevhodný je nerez a mramor, protože chladí).
Po dalších 30 minutách těsto skulíme do bochánku (tzn. pořádně jej utáhneme, aby nám při kynutí v troubě drželo tvar), dáme plech vyložený pečícím papírem a necháme na teplém místě minimálně hodinu nakynout.
Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že se těsto při lehkém stlačení prstem stále vrací zpět.
Vykynutý mazanec pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec jej navrchu prostřihneme nebo přeřízneme do kříže. (Řez by měl být hlubší, já ho udělala mělký a mazanec se mně lehce roztrhl).
Předehřejeme troubu na 160°C. Pečeme 40 - 50 minut dozlatova.