Větrníky karamelové recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Těsto:
260 ml mléka
100 g Hery nebo másla
160 g hladké mouky
4 vejce
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
Pudinkový krém:
250 ml mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
1 smetana ke šlehání
1 vanilkový cukr
Karamelová šlehačka:
1 smetana ke šlehání
150 g cukru krupice
Poleva:
50 g cukr moučka

Postup přípravy receptu

  1. Den předem připravíme karamelovou šlehačku - viz poznámka.

  2. Na odpalované těsto mléko se špetkou soli a tukem přivedeme k varu, pak do něj vsypeme mouku a propracujeme vařečkou.

  3. Pak na velmi mírném ohni ještě necháme těsto chviličku propařit. Sundáme z plotny, zlehka poprášíme práškem do pečiva a přidáváme za stálého míchání jedno vejce po druhém. Necháme trochu vychladnout a ještě teplé těsto dáme do zdobícího sáčku s větší zdobičkou a na pomaštěný plech (nemusí být pečící papír) krouživým pohybem stříkáme malé větrníčky asi 4-5 cm velké.

  4. Pak na plech mezi větrníčky nakapu trochu studené vody, dolů do trouby postavím kastrůlek s horkou vodou a pak vložím plech.

  5. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 220 °C asi 10 minut - nesmíme otevírat troubu - pak teplotu snížíme na 160 - 180 °C a dopečeme asi dalších 10 minut, až větrníčky zrůžoví. Necháme vychladnout, není potřeba je rozřezávat, neklesnou.

  6. Mezitím uvaříme klasicky pudink a necháme ho vychladnout. Buď ho občas promícháme nebo přikryjeme potravinovou folií, aby neztuhl a nevytvořily se kousky.

  7. Když vychladne, lehce do něj vařečkou vmícháme vanilkový cukr a ušlehanou šlehačku.

  8. Z karamelové šlehačky dáme stranou 3 lžíce na polevu, zbytek ušleháme.

  9. Větrníky v polovině částečně nařízneme a naplníme. Na dno - nejlépe lžičkou nandáme pudinkový krém a na něj zdobičkou nastříkáme ušlehanou karamelovou šlehačku. Přiklopíme a mašlovačkou potřeme povrch karamelovou polevou.

  10. Polevu připravíme tak, že 3 lžíce karamelové šlehačky umícháme s moučkovým cukrem, až se hmota bude táhnout jako med. Pokud bude řídká, přidejte opatrně cukr, pokud bude hustá, přidejte lžičku horké vody. Polevu nechte trochu zaschnout a můžete podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!