Vepřovo-špenátová roláda na česneku recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- Vepřová kýta vcelku 1 kg
- sůl
- pepř mletý
- paprika mletá sladká
- cibule střední 4 ks (1 ks do špenát.náplně, 1 ks na opečenou cibulku a 2 ks pod roládu)
- česnek 10 větších stroužků
- olej 3 lžíce
- sádlo
- špenát mražený 1 ks (450g)
- muškátový ořech
- vejce syrové 1 ks
- salám zauzený 1OO g
- špek
- hladká mouka 2 - 3 lžíce
- voda na podlití
Postup Vepřovo-špenátová roláda na česneku
Postup přípravy receptu
-
Špenát si rozmrazíme a přebytečnou vodu vylijeme.
Na širší pánvi (lépe se odpařuje tekutina a špenát neprská) si rozehřejeme lžíci oleje, přidáme jednu na jemno nakrájenou cibuli, chvilku restujeme.
Pak přidáme na kostičky nakrájený špek, obojí necháme zesklovatět a vložíme špenát.
Hustou část si dáme na jednu stranu pánvičky a na druhé necháme odpařit přebytečnou tekutinu.
Po odpaření špenát na pánvi rozhrneme a mícháme až do krémové konzistence.
Pak špenát osolíme, opepříme a přidáme rozetřené tři stroužky česneku a na 5 strouhnutí muškát. oříšku.
Promícháme a necháme několik minut dusit. Pak dáme vychladnout.
Do vychladlého pečlivě vmícháme rozšlehané vejce.
Jednu cibuli si nakrájíme na kolečka a na sádle opečeme dozlatova.
Kýtu si překrojíme na plát, naklepeme (nejlépe přes fólii - sáček), osolíme, opepříme a potřeme třemi stroužky česneku.
Plát poklademe salámem, posypeme smaženou cibulkou (bez tuku) a potřeme špenátovou náplní.
Poté plát opatrně srolujeme do tvaru rolády a omotáme provázkem (spíchneme jehlami).
Do pekáčku dáme 2 lžíce oleje, roládu-tu posypeme zlehka paprikou a otočíme jí spojem nahoru a přidáme zbylé cibule nakrájené na jemno a 2 stroužky česneku na plátky.
Pekáč dáme do předehřáté trouby (200°C) na asi 10 min - jen aby se nám maso tzv. zatáhlo - a pak podlijeme horkou vodou, přiklopíme poklicí a vrátíme zpět do trouby (na 175°C).
Po 30 min. roládu otočíme, dle potřeby podlijeme, přiklopíme a pečeme do měkka.
Měkkou roládu vyjmeme, šťávu vypečeme na tuk, zasypeme moukou, pečlivě orestujeme, zalijeme vodou a rozšleháme.
Vrátíme zpět do trouby a necháme šťávu přepéct (aby se nám nahoře objevil tuk).
Pak jí přecedíme přes sítko do hrnce, přidáme zbylý třený česnek, dle chuti dosolíme, opepříme a necháme chvilku na teple.
Roládu zbavíme provázku (jehel,..), nakrájíme jí na porce a servírujeme třeba s bram. knedlíkem.