Vepřovo-špenátová roláda na česneku recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

Vepřová kýta vcelku 1 kg
sůl
pepř mletý
paprika mletá sladká
cibule střední 4 ks (1 ks do špenát.náplně, 1 ks na opečenou cibulku a 2 ks pod roládu)
česnek 10 větších stroužků
olej 3 lžíce
sádlo
špenát mražený 1 ks (450g)
muškátový ořech
vejce syrové 1 ks
salám zauzený 1OO g
špek
hladká mouka 2 - 3 lžíce
voda na podlití

Postup přípravy receptu

  1. Špenát si rozmrazíme a přebytečnou vodu vylijeme.

  2. Na širší pánvi (lépe se odpařuje tekutina a špenát neprská) si rozehřejeme lžíci oleje, přidáme jednu na jemno nakrájenou cibuli, chvilku restujeme.

  3. Pak přidáme na kostičky nakrájený špek, obojí necháme zesklovatět a vložíme špenát.

  4. Hustou část si dáme na jednu stranu pánvičky a na druhé necháme odpařit přebytečnou tekutinu.

  5. Po odpaření špenát na pánvi rozhrneme a mícháme až do krémové konzistence.

  6. Pak špenát osolíme, opepříme a přidáme rozetřené tři stroužky česneku a na 5 strouhnutí muškát. oříšku.

  7. Promícháme a necháme několik minut dusit. Pak dáme vychladnout.

  8. Do vychladlého pečlivě vmícháme rozšlehané vejce.

  9. Jednu cibuli si nakrájíme na kolečka a na sádle opečeme dozlatova.

  10. Kýtu si překrojíme na plát, naklepeme (nejlépe přes fólii - sáček), osolíme, opepříme a potřeme třemi stroužky česneku.

  11. Plát poklademe salámem, posypeme smaženou cibulkou (bez tuku) a potřeme špenátovou náplní.

  12. Poté plát opatrně srolujeme do tvaru rolády a omotáme provázkem (spíchneme jehlami).

  13. Do pekáčku dáme 2 lžíce oleje, roládu-tu posypeme zlehka paprikou a otočíme jí spojem nahoru a přidáme zbylé cibule nakrájené na jemno a 2 stroužky česneku na plátky.

  14. Pekáč dáme do předehřáté trouby (200°C) na asi 10 min - jen aby se nám maso tzv. zatáhlo - a pak podlijeme horkou vodou, přiklopíme poklicí a vrátíme zpět do trouby (na 175°C).

  15. Po 30 min. roládu otočíme, dle potřeby podlijeme, přiklopíme a pečeme do měkka.

  16. Měkkou roládu vyjmeme, šťávu vypečeme na tuk, zasypeme moukou, pečlivě orestujeme, zalijeme vodou a rozšleháme.

  17. Vrátíme zpět do trouby a necháme šťávu přepéct (aby se nám nahoře objevil tuk).

  18. Pak jí přecedíme přes sítko do hrnce, přidáme zbylý třený česnek, dle chuti dosolíme, opepříme a necháme chvilku na teple.

  19. Roládu zbavíme provázku (jehel,..), nakrájíme jí na porce a servírujeme třeba s bram. knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!