Vepřové po štýrsku recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- zelenina na vývar (cca 1,5 l vývaru - mrkev, petržel, celer, cibule...)
- - pokud není čas, použiji zeleninový bujon v kostce
- 500 g vepřového masa (plecko, pečeně, ale i kýta nebo krkovička)
- 500 g brambor
- 150 g kapusty
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 1 střední cibule
- 50 g anglické slaniny
- šťáva z poloviny citronu (nebo 1 lžíce octa)
- hladká mouka na zahuštění
- divoké koření (1 větší lístek bobkového listu, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře)
- 1 šálek smetany na zjemnění (nemusí být)
- sůl
- pepř
- olej (nebo sádlo)
Postup Vepřové po štýrsku
Postup přípravy receptu
-
Připravíme zeleninový vývar, osolíme, vybereme zeleninu a dáme stranou. Pokud nemáme čas, můžeme použít bujón v kostce. Pak začínáme od 2. kroku.
Zeleninu očistíme a nakrájíme. Kapustu, mrkev, celer na duličky, cibuli na drobno, brambory na čtvrtky. Slaninu nakrájíme na malé kostky, maso na kostky cca 3÷5cm.
V kastrólu na troše oleje osmahneme slaninu, na které potom osmahneme cibulku. Cibulku smažíme dozlatova. Přidáme maso, osolíme a necháme zatáhnout. Opékáme za stálého míchání, dokud nepustí šťávu. Zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené (trocha vývaru nám zbude). Přidáme divoké koření a dusíme do poloměkka (cca 20 minut).
Mezitím na oleji nebo na sádle připravíme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Samozřejmě můžeme použít hotovou světlou jíšku, případně jen předem namočenou mouku.
Z napůl uvařeného masa vyjmeme divoké koření. Přidáme pokrájenou zeleninu, zalijeme zbytkem vývaru, promícháme a dusíme dalších cca 15 minut, dokud není zelenina, zejména brambory, skoro hotové.
Ochutíme šťávou z citronu a zahustíme jíškou nebo moukou. Mouku, ale i jíšku, provaříme dalších cca 5 minut.
Pokud chceme, zjemníme smetanou, dochutíme solí, pepřem, případně dokyselíme citronem.