Vepřové plátky s jablky recept

Top Recepty, Vepřové maso

Suroviny na recept

vepřové plátky
sůl
pepř
jablka-1/2 na plátek
hladká mouka
popřípadě máslo

Postup přípravy receptu

  1. Tento recept pochází z Holandska. V původním provedení (klasicky) je potřeba velké dávky citu a štěstí, aby výsledek dopadl uspokojivě. S tímto upraveným receptem, se na cit můžem vykašlat a štěstíčku dát volno pro potřebnější. Začneme hned ráno.

  2. Vepřové plátky (nejvhodnější je plec, nebo krkovice) osolíme a opepříme.

  3. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců.

  4. Na každý plátek masa položíme odkrojený plátek jablka.

  5. Narovnáme do přiměřeně velkého kastrolu, přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby se zapnutým spodním ohřevem a termostatem na 90° C. NEPODLÉVÁME. Není potřeba ani přidávat tuk. Prostě na sucho.

  6. Dopoledne máme hotovo. Snad jen ještě oloupat brambory na kaši. Do vody s nimi(klidně i ohřáté), přiklopit pokličkou a šup do trouby k masu. Od teď nekontrolujeme. Pustíme to z hlavy.

  7. Chvíli před obědem maso vyndáme, odklopíme a zíráme kolik pustilo šťávy. Dopředu prozradím, že hodně.

  8. Troubu přepneme na gril a vložíme oloupané poloviny jablek zbavené jádřinců. Před tím každou půlku jablka obtiskneme vypouklou částí do cukru krupice a položíme na plochou část.

  9. Zkontrolujeme brambory. Pokud nejsou úplně uvařené, dorazíme je na plotně. ale určitě budou.

  10. Šťávu z masa můžeme zahustit, případně trochu zredukovat(částečně odpařit vodu). Šťávu a maso na tuto akci oddělíme. Takové malé množství zahušťuji tak, že vezmu čajový cedník, dám do něj hladkou mouku. Pak jemným poklepem popráším hladinu vroucí šťávy moukou a zamíchám. To opakuji až do optimální hustoty. Je to bez tuku a při troše cviku i rychlé. Kdo nemá cvik a nehodlá si ho ani pořizovat, vezme lupínek másla. Vidličkou do něj zachňachňá hladkou mouku a touto hmotou po kouskách přidávanou, bezpečně zahustí.

  11. Občas zkontrolujeme grilující se jablíčka. Začnou-li se na jejich povrchu tvořit světle hnědé karamelové flíčky, mají i ony padla.

  12. Na plátek masa přidáme jednu polovinu grilovaného jablka. Podáváme s bramborovou kaší.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!