Vepřové plátky s jablky recept
Top Recepty, Vepřové masoPostup Vepřové plátky s jablky
Postup přípravy receptu
-
Tento recept pochází z Holandska. V původním provedení (klasicky) je potřeba velké dávky citu a štěstí, aby výsledek dopadl uspokojivě. S tímto upraveným receptem, se na cit můžem vykašlat a štěstíčku dát volno pro potřebnější. Začneme hned ráno.
Vepřové plátky (nejvhodnější je plec, nebo krkovice) osolíme a opepříme.
Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců.
Na každý plátek masa položíme odkrojený plátek jablka.
Narovnáme do přiměřeně velkého kastrolu, přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby se zapnutým spodním ohřevem a termostatem na 90° C. NEPODLÉVÁME. Není potřeba ani přidávat tuk. Prostě na sucho.
Dopoledne máme hotovo. Snad jen ještě oloupat brambory na kaši. Do vody s nimi(klidně i ohřáté), přiklopit pokličkou a šup do trouby k masu. Od teď nekontrolujeme. Pustíme to z hlavy.
Chvíli před obědem maso vyndáme, odklopíme a zíráme kolik pustilo šťávy. Dopředu prozradím, že hodně.
Troubu přepneme na gril a vložíme oloupané poloviny jablek zbavené jádřinců. Před tím každou půlku jablka obtiskneme vypouklou částí do cukru krupice a položíme na plochou část.
Zkontrolujeme brambory. Pokud nejsou úplně uvařené, dorazíme je na plotně. ale určitě budou.
Šťávu z masa můžeme zahustit, případně trochu zredukovat(částečně odpařit vodu). Šťávu a maso na tuto akci oddělíme. Takové malé množství zahušťuji tak, že vezmu čajový cedník, dám do něj hladkou mouku. Pak jemným poklepem popráším hladinu vroucí šťávy moukou a zamíchám. To opakuji až do optimální hustoty. Je to bez tuku a při troše cviku i rychlé. Kdo nemá cvik a nehodlá si ho ani pořizovat, vezme lupínek másla. Vidličkou do něj zachňachňá hladkou mouku a touto hmotou po kouskách přidávanou, bezpečně zahustí.
Občas zkontrolujeme grilující se jablíčka. Začnou-li se na jejich povrchu tvořit světle hnědé karamelové flíčky, mají i ony padla.
Na plátek masa přidáme jednu polovinu grilovaného jablka. Podáváme s bramborovou kaší.