Vepřové ledvinky na zázvoru, uzenině a paprikách recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 500 g vepřových ledvinek
- 1 svazek mladé cibulky nebo 1 větší cibule
- 80 g uzeniny (Spišské klobásy nebo jiné uzeniny)
- 20 g mouky nebo zahušťovadla omáček (SOSENFIX)
- mletý černý pepř
- celý kmín
- sůl
- 1 čajová lžička čerstvě umletého zázvoru nebo sušeného zázvoru
- 2 zelené papriky
- 1 PL červené gulášové papriky
- 2 PL oleje
- olej
- voda
Postup Vepřové ledvinky na zázvoru, uzenině a paprikách
Postup přípravy receptu
-
Vepřové ledvinky rozkrojíme, vykrájíme kanálky a necháme je takto vymáčet ve studené octové vodě nebo v mléce. Poté je nakrájíme na malé kousky nebo na plátky. Vložíme je do hrnce s horkou vodou a necháme krátce přejít varem.
Spařené ledvinky scedíme a několikrát propláchneme. Uzeninu, pokrájenou na kolečka, dáme do nádoby a orestujeme zprudka na oleji. Pak přidáme pokrájenou bílou část mladých cibulek, které necháme zpěnit. Na tento základ přidáme pokrájené spařené ledvinky, celý kmín. Ledvinky pěkně opečeme po všech stranách. Zaprášíme sypkou červenou gulášovou paprikou, přidáme zázvor a podlijeme trochou horké vody, přiklopíme pokličkou a dusíme. Ke konci dušení přidáme pokrájené papriky a ještě necháme dál dusit doměkka.
Když jsou ledvinky téměř měkké, necháme šťávu vydusit a zasypeme hladkou moukou, kterou opražíme dorůžova. Mouku zředíme vlažnou vodou, dobře rozmícháme a za občasného promíchání dodusíme ledvinky doměkka.
Nakonec omáčku s ledvinkama osolíme a opepříme. Podáváme s rýží nebo s knedlíkem a zdobíme petrželkou nebo zelenou částí mladých cibulek. Můžeme podávat také jen s pečivem.