Vepřová pečeně - opravdu skvělé! recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 1 kg vepřové pečeně s kůží a bez kosti
- 300 g vepřové kostí (důležité na šťávu)
- 1/2 lžič. kmínu
- 1 lžič. sladké papriky
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 celer
- 1 bobkový list
Postup Vepřová pečeně - opravdu skvělé!
Postup přípravy receptu
-
Do kůže uděláme nožem čtverečky, nasekáme kmín a česnek a smícháme s olejem a sladkou paprikou.
Tím maso potřeme celé dokola, zabalíme do folie a necháme přes noc odležet v chladničce.
Dobré 3 hodiny před stolováním vyhřejeme troubu na 250°C horkovzušnou na 220°C.
Vepřovou pečeni vyndáme z folie a ze všech stran osolíme a opepříme. Dáme jí do většího pekáče kůží dolů a dáme do trouby úplně dolů a opečeme (kůže musí trochu povolit, změknout), pak opečeme i ze všech ostatních stran.
Maso vyndáme z pekáče a do vypečeného tuku dáme osmažit kosti, pak k tomu přidáme pečeni zpět - kůží nahoru.
Necháme péct 30 minut a občas polejeme maso výpekem.
Mezitím oloupanou zeleninu pokrájíme na kostičky (cibuli, mrkev, celer a zbytek česneku).
Troubu stáhneme na 180°C horkovzdušnou na 160°C, do pekáče dáme všechnu zeleninu a bobkový list.
Na maso nalejeme trochu horké vody nebo piva (horké proto aby maso zbytečně nechladlo).
Nyní pečeme ještě 1 - 1,5 hodiny, než je maso zvenku křupavé a uvnitř měkké. Občas podléváme popřípadě dolijeme vodu nebo pivo je to důležité, aby maso nebylo suché.
A vžadném případě nepícháme do masa vidličkou nebo čímkoliv, jinak by vytekla všechna šťáva, proto maso otačíme obracečkou nebo vařečkou a zkoušíme jemným zmáčknutím, jestli teče krvavá voda je ještě potřeba dopéct. Jestli je maso příliš tuhé je přepečené. Maso musí být pružné a na povrchu křupavé.
Pečeni vyjmeme a ve vypnuté troubě necháme výpek dojít, až zčervená. Scedíme do hrnce a případně trochu ještě povaříme, pak ochutíme a podáváme k pečeni.