Vepřová pečeně na šalvěji se šťávou a křupavou zeleninou recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 600 g vepřové pečeně
- 400 g baby karotky
- 400 g květáku
- 150 g kukuřice
- na maso:
- 6-8 šalvěje
- 2-3 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce sladko-ostré chilli omáčky
- sůl
- olivový olej
- hladká mouka nebo instantní jíška
- na zeleninu:
- máslo
- 3 stroužky česneku
- horký zeleninový vývar (třeba i z kostky nebo rosolu)
- hladká mouka
- případně podravka či jiná sušená zeleninová směs
Postup Vepřová pečeně na šalvěji se šťávou a křupavou zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Vepřovou pečeni nakrájíme na plátky a nařízneme okraje, aby se při opékání maso nekroutilo. Nasekáme šalvějové lístky a smícháme je s dijonskou hořčicí, chilli omáčkou, solí a přiměřeným množstvím olivového oleje. Touto směsí potřeme plátky masa a odložíme stranou.
V hlubší pánvi rozpustíme máslo a vsypeme růžičky květáku a kousky baby karotky. Opékáme do fáze, kdy se vydusí voda, kterou zelenina pustila, a zasypeme cca 1-2 lžícemi hladké mouky. Zalijeme horkým vývarem a dusíme, dokud není zelenina téměř měkká - na skus. Poté přidáme podrcený česnek, kukuřici, osolíme a dochutíme sušenou zeleninovou směsí. Společně ještě chvíli podusíme a doladíme hustotu omáčky.
Rozpálíme steakovou pánev potřenou olejem a zprudka opečeme naložené plátky masa z obou stran. Když se maso začne připalovat, podlijeme ho malým množstvím horké vody. Po jejím vypaření postup opakujeme a maso obracíme, aby se nepřipalovalo, ale bylo dohněda opečené. Když je maso hotové (stačí 10-15 minut), vyjmeme ho, uchováme v teple (alobal), necháme odpařit výpek na tuk a zasypeme lžící mouky. Prosmahneme a opět zalijeme takovým množstvím horké vody, abychom vytvořili omáčku. Provaříme cca 15 minut, maso vrátíme, prohřejeme a podáváme s podušenou zeleninou. Komu se to neprotiví, zjednoduší si práci a ušetří čas použitím instantní jíšky.