Velikonoční nádivka (hlavička - klasika z jizerskokrkonošské oblasti) recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 300 g vepřového plecka
- 300 g uzeného bůčku
- 300 g kuřecího masa (lze obměnit nebo doplnit jehněčím, kůzlečím, krůtím, telecím – prostě jemnějším druhem masa)
- Do vody na vaření masa přidat:
- pepř
- nové koření
- bobkový list
- špetku tymiánu
- špetku rozmarýnu
- 500 g tvrdých rohlíků (asi 11 rohlíků)
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- 6 vajec
- pažitka
- petrželka
- libeček
- kopřivy (lze vynechat)
- česnek
- máslo
- strouhanka
- (Zbylý vývar použijte jako základ omáčky nebo polévky, je škoda ho vylívat.)
Postup Velikonoční nádivka (hlavička - klasika z jizerskokrkonošské oblasti)
Postup přípravy receptu
-
Maso uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout, pak nakrájíme na kostičky. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme vývarem z masa (podle potřeby, aby byly potopené).
Maso promícháme s rohlíky (vyždímáme je), osolíme, opepříme, přidáme oříšek, pažitku a petrželku s libečkem a kopřivami (lze vynechat). Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, žloutky vmícháme do masa. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zamícháme lehounce do hlavičky.
Dáme do vhodné zapékací misky nebo pekáče, vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova asi při 180°C cca 1 hodinu.
Lze přidat i houby sušené, mražené i nakládané. To obvykle dělám pro nás, protože máme houby moc rádi. Dá se jíst i studené.