Velikonoční jidáše recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 1 kg polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 250 ml (i více) vlažného mléka
- 120 g másla
- 100 g cukru krupice
- 2 žloutky
- sůl
- 1 vejce na potření
- máslo na vymazání plechu (pečící papír)
- tekutý med
Postup Velikonoční jidáše
Postup přípravy receptu
-
Z trochy mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, který po vzejití přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli, přidáme máslo a žloutky utřené do pěny, podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme kynout na teplém místě.
Z těsta si nakrájíme kousky, zakulatíme, uděláme tenké válečky (asi jako ukazováček), asi 20cm dlouhé a stáčíme do spirálek což je typický tvar jidášů nebo do esíček, uzlů,kuřátek,...
Klademe je na pomaštěný plech nebo na pečicí papír, necháme ještě mírně vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.
Po upečení ještě horké potřeme mašlovačkou rozehřátým horkým medem. Kdo ho nerad, posype jidáše moučkovým cukrem. Z této várky je asi 45-50 ks - samozřejmě záleží jen na vás, jak velké budete dělat - nám to vyhovuje takto.