Vejce natvrdo barvená v cibulových slupkách recept
Top Recepty, ZdobeníSuroviny na recept
- vejce, nejlépe bílá nebo světlejší
- suché tmavé slupky z cibule
- větší hrnec, nejlépe staršího data narození
- čerstvě natrhaná tráva, různé menší lístečky...
- staré, klidně roztrhané, silonové punčochy nebo ponožky, případně gáza
- provázek
- voda
- špek
Postup Vejce natvrdo barvená v cibulových slupkách
Postup přípravy receptu
-
Staré nepotřebné silonové punčochy nastříháme na čtverce cca10x10 cm. Provázky nastříháme na potřebnou míru. Natrháme různé druhy trávy, nejlepší je např. mrkvous, žebříček... Nejlépe se pracuje s trávou, která není povadlá.
Cibulové slupky dáme do staršího hrnce s vodou (starší smalt se obarví), přivedeme k varu a necháme z nich uvolnit barvu.
Syrová, čistá, nejlépe světlá vejce se hodí na barvení víc, dobře na nich vynikne kontrast trávy a cibulové barvy.
Vezmeme vejce do dlaně, přiložíme na něj libovolný počet a druh trávy hladkou stranou. Punčochou trávu na vejci obalíme, napneme (natáhneme) ji a zajistíme provázkem, aby pevně držela a voda se tak nemohla dostat pod listy.
Takto připravený libovolný počet vajec vkládáme do vroucí cibulové vody (slupky tam klidně necháme plavat také) a vaříme cca 10 minut, aby se vejce uvařila natvrdo.
Poté vejce lžící vyndáme, nejlépe do misky se studenou vodou, odstraníme provázky, punčochy a trávu.
Necháme zchladit a kůží ze špeku nebo kouskem špeku vejce namastíme (trošku), aby se hezky leskla.