Vánoční rybí polévka z kapra a sumce recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 6 kapřích hlav (cca 2,5 kg)
- podkovy sumce (800 g)
- 800 g vnitřností kapra
- 4 bobkové listy
- 10 kuliček nového koření
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 3 mrkve
- 1 větší kořen petržele
- 1 cibule i se slupkou
- 2 šalotky i se slupkou
- 1/2 pórku
- máslo (na jíšku, zeleninu i rohlíky)
- 4 lžíce hladké mouky
- 200 ml bílého vína (lze vynechat)
- sůl
- pepř
- muškátový květ
- 1/4 bulvy celeru
- 3 rohlíky z předchozího dne
- hladkolistá petržel
Postup Vánoční rybí polévka z kapra a sumce
Postup přípravy receptu
-
Rybí hlavy a kousky propereme pořádně několikrát studenou vodou. Mezi kapří hlavy se letos zatoulaly i podkovy sumce. Skončily také v hrnci, určitě pětilitrovém. Ryba by měla být pod vodou i se zeleninou. Zeleninu nakrájíme na větší kusy a přidáme k rybám, cibuli i šalotku přidáme i se slupkou, přihodíme bobkové listy a nové koření. Dáme vařit.
Během vaření na mírném ohni sbíráme pěnu, která se tvoří. Je to stejné, jak když připravujeme vývar. Necháme vařit pomalu asi tak hodinu a půl. Můžete přidat 200 ml bílého suchého vína. (Když nedáte, polévce to neublíží.) Potom vyndáme hlavy i maso, vývar přecedíme, vařenou zeleninu vyhodíme.
Mouku osmahneme na másle a rozředíme trochou vývaru z ryb. Pak jíšku vmícháme do vývaru. Na másle osmahneme nakrájenou novou syrovou kořenovou zeleninu (petržel, pórek, mrkev a celer - bulvu i řapíkatý celer), vše nadrobno, a dáme do vývaru.
Obereme rybí hlavy i kousky ryby, je to sice piplačka, ale kosti v polévce nemají co dělat. A pak dáme do vývaru. Přidáme také nakrájené rybí vnitřnosti (i ty předtím propláchneme). Promícháme, osolíme a opepříme podle chuti, přidáme špetku až dvě muškátového květu (fakt decentně, jinak budete mít polévku spíše hořkou;místo květu můžete přistrouhat oříšek) a povaříme na mírném ohni tak 30 minut.
Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme na másle.
Podáváme s kostičkami rohlíku a posypané nasekanou petrželkou.