Vánočka bez vajec a másla recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 260 ml mléka
- 1/2 vanilkového lusku
- 50 g cukr krupice
- 50 ml rostlinného oleje
- 20 g čerstvého droždí
- 500 g prosáté hladké mouky
- 1/2 kávové lžičky soli
- hrst rozinek namočených v rumu
- hrst mandlových plátků
- kávová lžička nastrouhané citronové kůry
- trošku muškátového oříšku
Postup Vánočka bez vajec a másla
Postup přípravy receptu
-
Kvasnice smícháme se lžičkou cukru, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Ve zbytku vlažného mléka rozmícháme semínka z 1/2 vanilkového lusku. V míse smícháme sypké suroviny: mouku sůl, cukr, mandlové lupínky citronovou kůru, muškátový oříšek, rozinky, přidáme mléko s kváskem a dobře vypracujeme těsto a dáme na 45 minut až 1 hodinu kynout.
Může se použít i domácí pekárna a dát těsto vykynout do ní.
Vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů (ze 4 budeme plést spodní část, ze 3 střední a ze dvou vrch vánočky). Každý díl propracujeme tak, aby se z těsta dostal přebytečný vzduch, který by nám pak v troubě udělal neplechu. Pak ušouláme z každého dílku válečky (stejně dlouhé) a z nich budeme plést patra. Poté poskládáme na sebe. V případě obav můžete zapíchat do vánočky špejle, aby se nerozjela. Hotovou vánočku můžete nechat na olejem potřeném plechu ještě půlhodinku kynout a teprve potom dát do předehřáté trouby na 180°C asi na 35 minut péct.
Já jsem před pečením vánočku sice potřela vejcem a posypala plátky mandlí, ale kdo vajíčka nemůže, stačí vánočku potřít jen vlažným mlékem namísto vajíčka.