Ukrajinský boršč recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- (Vařím od oka, proto je množstvo surovin jen orientačné)
- Asi 750 g vepřového masa (může být i trochu tučnýho masa, pak je kvalitnější vývar)
- 2 středně velké mrkve
- 1 středně velký petržel
- kousek celeru
- 1 velká cibule
- 1 středně velká červená řepa
- 1/2 malé hlávky bílého zelí
- 3 středně velké brambory
- asi 1 dcl rajčatového protlaku
- sůl
- černý pepř
- trochu vegety
- olej nebo mast
- česnek
- petržlka
- zakysaná smetana
Postup Ukrajinský boršč
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce, zalijeme asi litrem vody, trochu osolíme a necháme vařit na mírném ohni. Mezitím nakrájíme zelí na proužky a asi po 1/2 hodině přidáme k masu.
Cibulu nakrájíme nadrobno, zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, brambory na kostky. V hluboké pánvi rozehřejeme tuk, opražíme cibuli do sklovita, postupně přidáme mrkev, petržel, celer, červenou řepu (musí se trochu osmahnout, aby pustila barvu), rajčatový protlak.
Vše spolu podusíme asi 10 minut a celý obsah pánve vylijeme do hrnce s masem a zelím, přidáme nakrájené brambory, promícháme, podle potřeby dolijeme horkou vodou a vaříme, až bude maso měkké.
Dochutíme, přidáme prolisovaný česnek, petrželku. Kysanou smetanu dáme až do hotového na talíř.